Planeta

Ko je bio Pedok i koje oružje je upotrijebio za napad u Las Vegasu

Policija je u hotelskoj sobi u Las Vegasu, u kojoj je boravio napadač Stiven Pedok koji je ubio najmanje 59 ljudi i izvršio samoubistvo, našla 23 komada oružja.

U hotelskoj sobi iz koje je počinjen najmasovniji masakr u modernoj istoriji SAD, nađene su puške i pištolji, a prema, navodima izvora koji su upućeni u istragu, ukupno ih je bilo 23, javlja “ABC njuz”

Mediji su prenijeli i da je u njegovoj kući pronađeno još 19 komada oružja, eksploziv i “hiljade metaka”.

Stiven Pedok bio je multimilioner, koji je veliku količinu novca zaradio ulaganjem u nekretnine, a dugo godina je radio kao računovođa, kaže njegov brat Erik.

Erik Pedok rekao je novinarima u Orlandu da ne zna da li je njegov brat imao neke finansijske poteškoće.

Prema njegovim riječima, Stiven Pedok je trošio veliku količinu novca u kazinima, gde je često besplatno dobijao obroke i prenoćište.

“Išao je na krstarenja i kockao se”, kaže Erik Pedok.

Tvrdi da njegov brat nikada nije pokazao neki znak da bi mogao da bude nasilan.

Ipak, kako je dodao, posjedovao je nekoliko pištolja, ali nikada nije skupljao vatreno oružje.

Stivena, napominje Erik, nije zanimala religija niti politika, prenio je AP.

Američka agencija objavila je prethodno da je otac napadača bio jedan od najtraženijih kriminalaca na listi FBI nakon što je pobjegao iz federalnog zatvora u Teksasu 1968. godine.

On je, dodaje agencija, bio ozloglašeni pljačkaš banaka, koji je pokušao automobilom da pregazi agenta FBI u Las Vegasu 1960. godine.

Stiven Pedok bio je tinejdžer kada je FBI štampao plakat na kome je bilo napisano da njegov otac ima dijagnozu psihopate.

Otac napadača iz Vegasa, Bendžamin Hoskins Pedok, preminuo je 1998. godine.

Erik Pedok je potvrdio identitet njihovog oca u današnjem intervjuu dnevniku “Orlando sentinel”, navela je američka novinska agencija.

U napadu vatrenom oružjem koji se dogodio na festivalu kantri muzike “Rut 91 harvest”, u Las Vegasu ubijeno je 58, a ranjeno 515 osoba.

Policija tvrdi da je počinilac ovog stravičnog zločina, penzioner Stiven Pedok, nema policijski dosije, dok je u isto vreme odgovornost za masakr preuzela tzv. Islamska država, javile su agencije.

Američki zvaničnici, međutim, kažu da nema dokaza da je Pedok bio povezan sa islamističkim teroristima, koji su preko svojih medija objavili da je on preuzeo islam prije nekoliko mjeseci.

Policija smatra da je riječ o individualnom napadu koji se naziva “usamljeni vuk”.

Pedok izvršio masakr “uz pomoć visoke tehnologije”

Pedok je imao u hotelskoj sobi iz koje je pucao 23 komada oružja i uređaje za ubrzavanje oružane vatre.

To je saopštila policija.

Taj penzionisani vatrogasac je nabavio dva uređaja (bump-stock) koji se postave na poluautomatsko vatreno oružje, te ono radi kao potpuno automatsko.

Ti uređaji nove tehnologije su posljednjih godina privukli pažnju vlasti jer pomoću njih se poluautomatska puška pretvara u oružje koje može da ispali od 400 do 800 metaka u minutu.

Poluautomatsko oružje zahtijeva po jedno pritiskanje oroza za ispaljivanje svakog metka, dok je za potpuno automatsko vatreno oružje dovoljan jedan pritisak na oroz da oružje neprekidno puca sve dok ima municije.

Kupovina automatskog oružja znatno je ograničena u SAD od 1930-ih godina.

Savezni Zakon o vatrenom oružju dodatno je dopunjen 1986. da bi se civilima zabranila kupovina i posjedovanje automatskog oružja, sa izuzetkom onog koje je prethodno proizvedeno i registrovano.

Mnogi pokušaji pretvaranja poluautomatskog u automatsko oružje su propali, ali su poslednjih godina na tržište stigli najnoviji modeli.

Ti uređaji su u osnovi dodatni oslonac drške pištolja ili kundaka, te oružje tehnički i formalno i dalje ostaje poluautomatsko. Ali, taj uređaj može da se postavi i tako da se osloni na oroz te ga neprekidno povlači koristeći povratni trzaj pri ispaljivanju metka.

Ubica iz Las Vegasa, Stiven Pedok je imao 23 komada oružja u svojoj hotelskoj sobi, i dva takva uređaja za pretvaranja poluautomatskog u automatsko oružje.

Send this to a friend