Planeta Pluća svijeta nestaju

Ko je kriv za vatrenu stihiju u Amazoniji?

Kišne šume Amazona, koja slove za “pluća svijeta” nestaju u plamenu.

Šume koje proizvode više od 20 odsto kiseonika planete polako nestaju, a usred dramatične situacije, gdje bi fokus trebalo da bude obuzdavanje vatrene stihije, političari i organizacije prebacuju jedni drugima “vruć krompir” odgovornosti.

<<<Amazon u plamenu, nestaju kišne šume<<<

Od kako su počeli požari prošlo je dvije nedjelje i ovo su rezultati: vatra i dalje uništava šume pred sobom, a zatim i ono što još više puni stranice svjetskih medija od ove inicijalne vijesti – prebacivanje odgovornosti i stvaranje konfuzije. Dokaze, na kraju, niko ne iznosi.

Njemačka je nedavno odlučila da zbog sve masovnije sječe šuma u Brazilu privremeno obustavi slanje 35 miliona eura toj zemlji, namijenjenih za očuvanje amazonske prašume. Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro njemačkoj kancelarki Angeli Merkel potom je poslao ljutitu poruku da bi trebalo da uzme taj novac za pošumljavanje Njemačke, dodajući da je to Njemačkoj daleko potrebnije nego Brazilu.

Žair je, poslije saopštenja Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja da je ove godine u prašumama gorjelo 83 odsto požara više nego 2018. godine, otpustio direktora ovog instituta.

Ekolozi, pobornici zaštite životne sredine, okrivili su Bolsonara tvrdeći da je on podstakao drvosječe i poljoprivrednike da krče šumu. U predizbornoj kampanji je, navodi se, obećao oživljavanje ekonomije države povećanjem ekonomskog potencijala Amazona.

Bolsonaro, međutim, i dalje svaljuje krivicu i upire prst u nevladine organizacije.

Prvi čovjek, prema navodima medija Brazila, sugerisao je – da bi oni izblamirali vlast zemlje nakon što su im smanjile finansiranje. Bolsonaro za svoje tvrdnje nije iznio dokaze.

Kasnije u prenosu uživo na Fejsbuku “ispravio” je navode, preciziravši da vlada istražuje uzrok vatrene stihije koja je zahvatila Amazon i da nikada nije rekao da su nevladine organizacije započele požare u šumi, navodeći da je samo govorio o svojim sumnjama.

U svemu iznesenom provlači se jedno: krivica je ljudska.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegrin
Gost
Montenegrin

Srpski Brazil!!

Ffrewq
Gost
Ffrewq

A SPC i Srbija?

Mijatovic 8
Gost
Mijatovic 8

ko je kriv?? Rusija, ko drugi, ovo su sve njhove igre..

Send this to a friend