Planeta

Ko je Otonijel, uhapšeni narko bos: Nije imao telefon, sarađivao sa balkanskim kriminalcima?

Foto: EPA - Columbian Presidency

Glavni narko bos u Kolumbiji Dairo Antonio Usuga, poznatog pod nadimkom Otonijel, koji je uhapšen u nedelju, povezan je sa balkanskim trgovcima drogomList “Semana” navodi da je Otonijel, kako bi formirao mrežu za ilegalnu trgovinu, uspostavio veze u Panami, Meksiku, Dominikanskoj Republici i Belgiji.

<<<U Kolumbiji uhapšen Otonijel, jedan od najvećih narko bosova u svijetu<<<

Semana takođe tvrdi da dosije u koji je imala uvid sadrži izvještaj o pregovorima sa emisarima meksičkih kartela, kalabrijske i sicilijanske mafije u Italiji i organizacija za trgovinu drogom na Balkanu.

Kolumbijske oružane snage uhapsile su Otonijela tokom operacije Oziris u ruralnom području regiona Uraba.

On je optužen da je u SAD isporučio desetine pošiljki kokaina, kao i za ubistvo policajaca, seksualno zlostavljanje djece i vrbovanje maloljetnika.

Kako je pao narko bos?

Otonijel je uhapšen u ruralnom području u blizini granice sa Panamom. U operaciji njegovog hapšenja učestvovalo je 500 vojnika, a upotrebljena su i 22 helikoptera. Prema pisanju BBC-ja, Otonijel je koristio mrežu ruralnih sigurnih kuća.

Selio se iz jedne i drugu i tako se skrivao od vlasti. Nije koristio mobilni telefon, nego je komunicirao pomoću kurira. U prošlosti je policija pronašla posebne ortopedske madrace namijenjene Otonijelu u kućama za skrivanje. Navodi se da je te posebne madrace koristio zbog bolova u leđima, odnosno diskus hernije.

List “El Tijempo” objavio je da su vlasti prije dvije nedjelje uspjele tačno da odrede mjesto gdje je na kraju i uhapšen narko bos. Kako se navodi, njegovo kretanje pratilo je više od 50 obavještajaca pomoću satelitskih snimaka. U potragu su bile uključene američke i britanske agencije.

Send this to a friend