Planeta

Ko su Kurdi i zašto ih Turska napada?

Foto: Twitter

Ko su zapravo Kurdi i zašto ih Turska napada? Evo nekoliko činjenica o tom velikom narodu, koji nikada nije stekao sopstvenu državu.

Odigrali su izuzetno važnu ulogu u borbi protiv terorista Islamske države, a i sad drže zarobljene hiljade ovih radikalnih islamista na sjeveru Sirije, baš tamo gdje ih Turska napada, piše CNN.

Kurdi su uglavnom bili nomadski narod do kraja Prvog svjetskog rata i do raspada Osmanskog carstva. Kurdi čine oko 10 odsto stanovništva Sirije, 19 odsto stanovništva Turske, 15-20 odsto Iraka i drugi su po veličini u Iranu.

Pešmerga su njihovi borci i ima ih više od 100.000. Nacionalna su vojna sila koja štiti irački dio Kurdistana, a uključuje i ženske borce.

Ko su dakle, Kurdi?

Kurdi su etnička manjinska grupa koja većinom zauzima planinsko područje i prostire se u južnim dijelovima Turske, sjevernim dijelovima Iraka i Sirije sjever Irana i dijelu Jermenije. Iako su manjina, na tom području zapravo živi oko 25 do 30 miliona Kurda, a svima su zajednički rasa, kultura i kurdski jezik. Većina Kurda su sunitski muslimani.

Prije Prvog svjetskog rata, tradicionalni Kurdi živjeli su nomadskim načinom života do raspada Osmanskog Carstva, što im je oduzelo slobodu i podijelilo ih na nove nacionalne države.

Kurdi su se borili da zadrže svoj identitet, ali ih u Turskoj zovu i ‘planinskim Turcima’ a bilo im je zabranjeno da nose tradicionalnu kurdsku odjeću, svoj jezik smjeli su da govore samo kod kuće, nisu ga učili ni u školama. I danas se suočavaju s diskriminacijom i politikom progona. Iako su Kurdi najveća etnička manjina u Turskoj i tamo čine oko 20 odsto stanovništva, oni u toj zemlji i dalje nemaju status manjinske grupe.

Gdje žive?

Danas Kurdistan čini pet različitih regija: jugoistočna Turska, sjeveroistočna Sirija, sjeverni Irak, sjeverozapadni Iran i jugozapadna Jermenija.

Početkom 20. vijeka Kurdi su počeli da rade na stvaranju države poznate kao Kurdistan. Godine 1920. potpisan je Sevreski ugovor – jedan u nizu ugovora koje su sile Osovine potpisale nakon njihovog poraza u Prvom svjetskom ratu. Označio je konačni raspad Osmanskog carstva i pozvao na autonomni Kurdistan.

Tri godine kasnije, nakon završetka rata, zapadni saveznici odustali su od zahtjeva za nezavisnom kurdskom državom i kurdska regija je podijeljena među nekoliko zemalja.

Šta kaže Turska?

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan uvijek je zauzimao čvrst stav prema kurdskom nacionalizmu. On je jasno stavio do znanja da je njegov krajnji cilj uklanjanje Kurdistanske radničke partije (PKK), kurdske krajnje lijeve militantne i političke organizacije sa sjedištem u Turskoj i Iraku koja se borila protiv turske države više od tri decenije.

Time je stvoren duboki jaz između Turaka i Kurda. U 2016. zatvorile su se prokurdske medijske kuće, više od 11.000 učitelja je otpušteno ili suspendovano zbog navodnih veza s PKK-om, a najmanje 24 turska vladina funkcionera zamijenila su kurdske gradonačelnike u raznim gradovima Turske.

Turska je dugo nezadovoljna snažnom kurdskom prisutnošću na sjeveroistoku Sirije u blizini turske granice. Vojska zemlje već se preselila u djelove područja koja su ranije držale Sirijske demokratske snage (SDF) koje su predvodili Kurdi i SAD, ali sada je u toku njihov dugogodišnji plan za stvaranje tampon zone na sjeveru Sirije.

Dva su cilja:

  1. otjerati Kurde od njihove granice i
  2.  iskoristiti ovo područje za doseljavanje oko dva miliona sirijskih izbjeglica.

Zašto ih Turska napada baš sada?

Još u januaru je američki predsjednik Donald Tramp rekao da će Sjedinjene Države početi da povlače trupe iz Sirije i “polako” ih slati kućama.

Sirijski Kurdi već tad su strahovali da bi američko povlačenje Turska mogla da iskoristi kao priliku za napad. Nakon Trampove iznenadne najave povlačenja, u nedjelju naveče, ti su se strahovi ostvarili.

“Turska će uskoro krenuti u napad sa svojim dugo planiranim operacijama na sjeveru Sirije. Oružane snage Sjedinjenih Država neće podržati niti biti uključene u operaciju, a nakon poraza teritorijalnog kalifata Islamske države, više neće biti u neposrednom području”, objavili su iz Bijele kuće.

Od prošlog mjeseca, Sjedinjene Države saopštile su da oko 1.000 američkih vojnika djeluje na sjeveroistoku Sirije. Ovaj potez ostavlja sirijske Kurde na milost i nemilost operacije koja ima za cilj njihovo uklanjanje i odlazak s turske granice.

“Operacija ‘Proljeće mira’ će neutralisati terorističke prijetnje protiv Turske i dovesti do uspostavljanja sigurne zone, olakšavajući povratak sirijskih izbjeglica njihovim kućama. Očuvaćemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista”, oglasio se Erdogan u srijedu preko Twittera.

Hoće li napad na Kurde obnoviti Islamsku državu i ‘kalifat’?

SDF, koalicija kurdskih i arapskih vojnika potpomognuta američkim, britanskim i francuskim specijalnim snagama, porazila je teroriste Islamske države i oslobodila istočnu Siriju u martu. SDF je saopštio da je izgubio 11.000 vođa i boraca dok se borio protiv Islamske države.

Dok ID praktično nema više teritorije, Sjedinjene Američke Države upozoravaju da se u Iraku i Siriji još kriju desetine hiljada boraca te terorističke organizacije.

Sirijske demokratske snage (SDF), koje čine Kurdi, drže hiljade zarobljenih boraca Islamske države koje su slomili tokom bitaka protiv te terorističke grupe.

Svi ti borci trebalo bi da budu predati Turskoj. Dok se mnogi sirijski Kurdi pripremaju za borbu, a civili odlaze u suprotnom smjeru, hiljade zarobljenih terorista i logori u kojima su žene i djeca ID, ostaće bez nadzora, što predstavlja ozbiljan rizik da bi se Islamska država mogla ponovo formirati.

30

avatar
1000
13
17
0
 
26
PerastSefketLovcenskaCrnogorciSuSrbiCrnogorciSuSrbi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Perast
Gost
Perast

Oni planinski turci kao mi planinski srbi haha

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Nista nije dovijeka, doci ce dan kad ce kurdi da biju turke !!!

(18)➕
Gost
(18)➕

Sirijci, Kurdi, Iračani, Iranci, Saudijci, Turci … svi su oni 500g vršljali po Balkanu, i nas treba savršeno da boli uvo šta se tamo dešava.

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Mene interesuje stav BS po ovom pitanju??? Ipak su oni najpozvaniji da daju svoj stav.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Amerika ih finansira ali im je Turska u srcu, kriza

Sefket
Gost
Sefket

Pitaj Mila.

Ralević
Gost
Ralević

Ovo je kraj licemjerstvu Zapada. Pustili su Turke da uđu u drugu državu-Siriju i da etnički čiste sve Kurde na koje naiđu. Cio svijet gleda i niko ne reaguje, pa ni ako Turci počine genocid nad Kurdima kao što su počinili nad Jermenima, Zapad prstom mrdnuti neće. A nas su bombardovali zato što smo branili svoju državu od terorista, nijesmo… Više »

Sova
Gost
Sova

Napravio si jednu grešku – Siriju brani Rusija, a SAD je agresor. Agresor se sad, na traženje Asada i Putina povukao. Šta je tu problem?

(18)➕
Gost
(18)➕

Nato članice ne napadaju drugu nato članicu, čak iako ta članica griješi.

The Stig
Gost
The Stig

Kurdi – genicidan narod. Po nalogu Turaka izveli genocid nad Jermenima. Zasluzuju sve sto im se desava i vise

Abazovic
Gost
Abazovic

Izveli ga turci a ne kurdi

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Još jedan u nizu zločinačkih scenarija belosvetske ološi

ND
Gost
ND

Narod koji je dao Saladina,nije mali. Kada je on pisao istoriju,Turci su bili divlja plemena!

petar
Gost
petar

funi dobri turci

Leo
Gost
Leo

Islamske pretenzije. Ništa drugo.

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Kurdi su Hrišćani, ima logike.

Rozaj
Gost
Rozaj

Kurdi su ti slicni nama sa Sandzaka nisu dobili svoju drzavu

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Razlika u tome sto Kurdi imaju svoj jezik, obicaje istoriju itd.

Milos PG
Gost
Milos PG

Aj ti legendo odmaraj! I batali se fantazija…

Bakica
Gost
Bakica

Ni nalik.

PKK
Gost
PKK

Ne napada Turska Kurde nego teroriste okupljene u tzv. Pkk organizaciju koja ubija turske vojnike i policajce i sije strah medju stanovnistvom koje je kurdako.

Gibanica
Gost
Gibanica

Kurdi su uvijek kroz istoriju bili naklonjeni svim Slovenskim narodima i pomagali se kroz istpriju . Ova posjeta Erdogana Srbiji je pravi mač u leđa po kakvom su Srbi inace poznati Crnogorcima a evo sad i Kurdima koji vaze za jako ponosan i jak narod !!!

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Za mac u ledja priseti se ko prizna kosovo, ko je glasao za kosovo u interpolu, ko prima hasima i haradinaja…, a srbi ako su primili erdogana ne znaci ama bas nimalo da rade protiv kurda.a o tom kosovu pevale su sve vladike petrovici.

Zta
Gost
Zta

@trtmilojka Erdogan je priznao Kosovo i dao podršku Albancima. Dačić je pevao Erdoganu na uvo. Čisto informativno

Gibanica
Gost
Gibanica

Trt milojka , znas li ti od koje godine je Kosovo u sastavu Srbije ? Oli da ti ja kazem , 1912 , od tad Kosovo ulazi u sastav Srbije a inace u parlamentu Srbije tada nije bilo nijednog glasa sa Kosova , sto je normalno stvorilo revolt kod gradjana Kosova ! A za tvoju informaciju , potpuno podrzavam priznanje… Više »

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Gibanice, vidis kako je sve lazno kod vas milogoraca, ako kosovo nije bilo u srbiji nikad Pre 1912 jo napravivi gracanicu, pecku patrijarsiju…., a da te podsetim na pesme naseg srpsko kralja nikole, onamo namo, kad su svi crnogorci pevali o kosovu

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Mi smo priznali da Srbija ne upravlja Kosovom, nikom ništa nijesmo dali ni poklonili, samo konstatovali stanje na terenu.
A sad, ko je prodavao đedovinu za par kvadrata betona u BG, čija policija i vojska je dozvolila naoružavanje OVK, kad to priznate sami sebi, mnogo će vam lakše biti.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Gibanica, Amerikanci ostavili svoje saveznike Kurde na cjedilu, a ti napadaš Srbe. Nego, nisam čuo da je zvanična Crna Gora osudila zločine protiv Kurda.

The Stig
Gost
The Stig

Ne mlati. Najkrvolicniji od svih turskih podanika. Pitaj Jermene, Asirce i Grke kako su bili naklonjeni hriscanima na svojoj teritoriji 1915 god.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Mi Srbi pozdravljamo sukob izmedju NATO Turska i Amerike, nek se rokaju a nama ce da svice

Send this to a friend