Planeta

Koji kandidat bolje stoji kod starijih od 65 godina?

Predsjednik Donald Tramp održao je miting u Fort Majersu na Floridi, državi koja ima jednu od najstarijih populacija birača, i pokušao da uvjeri najstarije da će ih zaštititi od pandemije.

“Čast mi je da ovdje u Fort Majersu potvrdim svoju posvećenost najstarijim Amerikancima. Štitiću vas i boriću se za vas svom snagom koju imam”, rekao je Tramp u govoru održanom napolju, dok je publika – uglavnom bez maski – stajala unutra.

Stariji od 65 godina čine 23 odsto biračkog tijela u Americi, što je najviši procenat od 1970. Tramp je dobio devet odsto više glasova ove populacije 2016, ali neka skorija istraživanja pokazuju da demokrata Džo Bajden vodi u ovoj kategoriji.

Istraživanje NBC i Vol strit džurnala pokazuje da 62 odsto ispitanika starijih od 65 godina podržava Bajdena, a skoro duplo manje – 35 odsto – podržava Trampa.

Loš rejting predsjednika republikanski strateg Vit Ejrs objašnjava time što je Tramp umanjivao problem koronavirusa, na koji su najranjiviji stariji.

“Kao predsjednik, svjestan sam da je 54 miliona najstarijih podnijelo najveći teret kineskog virusa”, kaže Tramp.

Bajden pokušava da izbore učini referendumom o tome kako je Tramp upravljao pandemijom i tvrdi da su propusti administracije koštali Amerikance života, posebno najstarijie. Na Floridi je biračima poručio da je predsjednik napustio najstarije.

“Za Donalda Trampa stvari su jednostavne: vi ste zamjenjivi, lako će vas zaboraviti, vi ste praktično niko. Tako vas vidi”.

Tramp je ponovio da će terapija koja spasava život biti dostupna u najkraćem roku, i da će vakcina biti u opticaju do kraja godine.

“Najstariji će biti prvi u redu da prime vakcinu i uskoro ćemo izaći iz pandemije”, kazao je predsjednik.

Takođe je najavio da će skup koktel antitijela koji je on primio biti uskoro dostupan besplatno svima kojima treba.

Predsjednik je otkrio 2. oktobra da je pozitivan na koronavirus i tri dana je proveo u bolnici Volter Rid blizu Vašingtona. Njegova kampanja je pokušala da iskoristi kampanju tvrdeći da predsjednik ima više iskustva o koronavirusu iz prve ruke nego Bajden.

Prema novoj anketi AP i NORC-a, 26 odsto Amerikanaca odobrava to kako je administracija upravljala Trampovom dijagnozom, dok 54 to ne odobrava.

“Dijagnoza, brz oporavak i medicinska njega na visokom nivou i to što je o sebi govorio kao Supermenu, da je dijagnoza bila blagoslov, jednostavno nije dobro primljena od strane većine Amerikanaca”, kaže Ejrs.

Budući da je pandemija jedan od velikih faktora koji je idu na ruku Trampu, podrška najstarijih je opala od sredine 2019. Jedan od mogućih razloga za to je što Trampa vide vide kao umjerenog kandidata kao 2016, kaže Robert Grifin iz organizacije Demokratski fond za istraživanje birača.

“Kada smo pitali ljude koga vide kao umjerenog, Donald Tramp je dobio mnogo veći procenat među starijima od Hilari Klinton 2016. Danas je manje vjerovatno da će on biti percipiran kao umjeren””, kaže Grifin i dodaje da obično umjereniji kandidati dobijaju više glasova starijih od 65.

Na Floridi, Tramp koji ima 74 godine i svog 77-godišnjeg protivnika zove “pospani Džo” nedavno je tvitovao fotografiju obrađenu u foto šopu na kojoj je Bajen okružen starijima.

“Tramp insistira na ideji da Bajden ne fukncioniše dobro, da je prestar, bez dokaza tvrdi da je dementan, a to ne prolazi dobro kod starijih ljudi”, kaže Kris Kuper, profesor političkih nauka.

U međuvremenu, Trampova kampanja je lansirala oglase u kojima se naglašava kao je predsjednik snizio cijene ljekova i očuvao socijano osiguranje i Mediker – federalni program zdravstvenog osiguranja namijenjen starijima.

Send this to a friend