Planeta

Kome Amerika prodaje najviše oružja?

Ilustracija

Sjedinjene Američke Države SAD proširile su svoju mrežu izvoza oružja na Bliski istok i afričke zemlje, gdje su sukobi intenzivirani posljednjih godina, dok, s druge strane, sve manje oružja prodaju saveznicima u strateškim regionima u Sjevernoj i Južnoj Americi, kao i Evropi.

Prema informacijama koje je novinar Anadolije prikupio sa Međunarodnog instituta za istraživanje mira, sa sjedištem u Stokholmu (SIPRI), kada je riječ o najvećem izvozniku oružja na svijetu-Americi, mogu se primijetiti značajne promjene od 1950. godine na ovamo u tome u koje regione ta zemlja najviše izvozi.

Prema podacima SIPRI-ja, tokom 1950-ih godina, SAD su najveće količine oružja izvozile svojim tadašnjim partnerima protiv Sovjetskog saveza, odnosno Kanadi, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Zapadnoj Njemačkoj i Turskoj. Kada je riječ azijsko-pacifičkoj regiji, SAD su najviše naoružanja izvozile Južnoj Koreji, Japanu i Tajvanu.

U narednoj deceniji, od 1960. do 1970. godine, Azija i Evropa su regije koje najviše kupuju američko naoružanje. Osim toga, SAD u tom periodu velike količine izvoze i na Bliski istok.

Takođe, Zapadna Njemačka se u tom periodu ističe kao zemlja koja kupuje najviše američkog oružja, dok se među kupcima na Bliskom istoku ističu Izrael, te Iran pod vođstvom šaha Reze Pahlavija.

Prodaja oružja u vrijeme državnih udara u Latinskoj Americi

SAD 70-ih godina proširuje svoju mrežu izvoza oružja. U tom periodu se smanjuje izvoz oružja prema Evropi, a povećavaju količine naoružanja u Latinskoj Americi, gdje je sve veći broj državnih udara i unutrašnjih sukoba.

U navedenom periodu, izvoz američkog oružja prema zemljama Bliskog istoka, u odnosu na deceniju ranije, povećan je tri i po puta. Na listi zemalja koje kupuju američko naoružanje našli su se i Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati i Oman.

Pošiljke Iranu sve do islamske revolucije

Tokom 80-ih godina prošlog vijeka, u značajnoj mjeri je povećan i broj afričkih zemalja koje su kupovale američko oružje, a SAD su u tom periodu najveće pošiljke slale zemljama azijsko-pacifičke regije.

Sve do islamske revolucije u Iranu, SAD su toj zemlji prodavale velike količine naoružanja, a nakon toga isporuka oružja Iranu je potpuno obustavljena.

Nakon raspada Sovjetskog saveza, u posljednjoj deceniji 20. vijeka, Amerika je velike količine naoružanja prodala istočnoj Evropi i novonastalim državama na Balkanu.

U tom periodu od SAD-a sve više naoružanja kupuju zemlje poput Egipta, Izraela, Iraka, Saudijske Arabije. Japan je takođe među zemljama koje u ovom periodu uvoze mnogo naoružanja iz Amerike.

Povećanje izvoza ka Bliskom istoku i Africi

U podacima SIPRI-ja navodi se kako SAD od 2000. godine povećavaju izvoz oružja prema Izraelu, zatim okupiranim zemljama Iraku i Avganistanu, ali i zemljama afričkog kontineta. Takođe, znatne količine oružja kupuje i Južna Koreja, koja u ovom periodu zateže odnose sa drugim dijelom poluostrva-Sjevernom Korejom.

U posljednjih 10 godina, SAD su najviše oružja izvozile u azijsko-pacifičku regiju, te prema Bliskom istoku. Veće pošiljke oružja šalju se u Ukrajinu i zemlje Balkana.

Najviše kupili Saudijska Arabija i Japan 

Sveobuhvatno, u posljednjih 40 godina Saudijska Arabija i Japan su kupili najviše američkog oružja. Njih prate Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Južna Koreja.

Send this to a friend