Planeta

Kongres SAD poništio Trampov veto na zakon o odbrani

Donald Tramp

Republikanci u Senatu, stranka predsjednika SAD Donalda Trampa, glasali su da ponište njegov veto, prvi put u skoro četiri godine njegovog mandata, i tako omogućili usvajanje Zakona o nacionalnoj odbrani, kome se Tramp snažno protivio.

Trampov veto ranije ove nedelje je poništen u Predstavničkom domu. Predsjedniku mandat ističe za 20 dana.

“Na sjednici koja je, neuobičajeno, održana na prvi dan nove godine, Senat je glasao sa 81 glasom za i 13 protiv, čime je postignuta dvotrećinska većina neopohodna da bi se poništio predsjednički veto. Zakon je usvojen uz podršku obje stranke, dva dana prije nego što novi Kongres, u nedelju, položi zakletvu. Osam ranijih predsjednikovih veta je ostalo na snazi”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Senatori su prethodno, tokom proceduralnog izjašnjavanja, sa 80 glasova “za” i 12 “protiv” izglasali ograničavanje debate na 30 sati, čime je otvoren put za konačno glasanje o Trampovom vetu.

Bilo je to prvo značajno razilaženje republikanaca od predsjednika Trampa. Tramp je odbio da potpiše Zakonu o nacionaloj odbrani, u iznosu od 740 milijardi dolara, zato što se njime ne ukidaju određene pravne zaštite za tehnološke kompanije. Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, u ponedeljak je izglasao poništavanje veta.

Send this to a friend