Planeta

Korona poremetila vakcinacije, ugroženo 80 miliona djece

Oko 80 miliona djece mlađe od godinu dana u 68 zemalja pod rizikom je od zaraznih bolesti kao što su morbile jer pandemija kovida-19 sprečava sprovođenje rutinskih vakcinacija, upozorili su danas Svjetska zdravstvena organizacija, Unicef i Globalna alijansa za vakcinaciju (Gavi).

“Taj podatak je alarmantan, to je nešto što nijesmo nikad vidjeli u životu”, rekao je doktor Set Berkli, izvršni direktor Alijanse za vakcinaciju (Gavi), na virtuelnoj konferenciji za novinare.

Ovaj znak uzbune upućuje se nekoliko dana pred Svjetski samit o vakcinaciji koji će virtuelno biti održan 4. juna, a domaćin će biti Velika Britanija.

Kako su Svjetska zdravstvena organizacija, Fond UN za djecu (Unicef) i Gavi naveli u saopštenju pandemija ograničava rutinsku vakcinaciju iz više razloga.

Neki roditelji ne žele da izlaze zbog mjera ograničenja kretanja, zbog nedostatka informacija ili zato što strahuju da će biti zaraženi korona virusom.

Pored toga brojni zdravstveni radnici nijesu na raspolaganju zbog restrikcija kretanja ili njihovog prebacivanja na borbu protiv pandemije.

Uz to, zbog pandemije su prizemljeni brojni avioni, a logistički i saobraćajni problemi remete dostavu vakcina, rekla je medijima generalna direktorka Unicefa Henrijeta For.

Od marta sistematska služba vakcinacije djece posebno protiv morbila, poliomijelitisa (dječje paralize) ali i protiv kolere, meningitisa i tetanusa poremećena jeu razmjerama bez presedana od pokretanja proširenih programa vakcinacija 1970-ih godina.

Prema podacima koje su prikupile UN i Gavi funkcionisanje službi sistematskih vakcinacija znatno je poremećeno u najmanje 68 zemalja što bi moglo da pogodi oko 80 miliona djece mlađe od godinu dana.

Krajem marta strahujući da masovna okupljanja i da kampanje vakcinacije ne podstaknu širenje kovid-19, SZO je preporučila zemljama da privremeno prekinu kampanje koje su bile preventivne prirode, dok se ne procijene rizici i uvedu efikasne mere za smanjenje prenosa korona virusa.

SZO sada savjetuje zemljama da procijene rizik prema lokalnoj dinamici širenja korona virusa, kapacitetu njihovog zdravstvenog sistema i interesu za javno zdravlje da se sprovedu kampanje vakcinacije.

Send this to a friend