Planeta

Koronavirus u saudijskoj kraljevskoj porodici

Saudijska Arabija/ Ilustracija

Saudijski princ Faisal bin Bandar bin Abdulaziz Al Saud, guverner Rijada, koji je u 70-tim godinama života, smješten je u intenzivnu njegu, nakon što je zaražen virusom, tvrdi New York Times, koji je citirao pres službu bolnice, ljekare i izvore koji su upoznati sa dešavanjima unutar porodice.

Kralj Salman i prijestolonaslednik Mohammed bin Salman su u izolaciji, u nastojanju da izbjegnu zarazu.

Ljekari u elitnoj bolnici, u kojoj se liječe članovi kraljevske porodice, pripremaju dodatnih 500 kreveta za pacijente.

„Direktiva je da budemo spremni na prijem važnih pacijenata iz cijele zemlje“, operatori specijalističke bolnice Kralj Faisal su napisali u hitnoj poruci upućenoj ljekarima, u čiji je posjed došao njujorški dnevnik.

„Ne znamo koliko će biti slučajeva, ali treba biti maksimalno pripremljen“, rečeno je u poruci, u kojoj je bila i instrukcija da se „svi hronični bolesnici izmjeste što je prije moguće“, te da se primaju samo najhitniji slučajevi.

U zemlji hiljade prinčeva

Dodaje se da će svi članovi osoblja bolnice koji budu zaraženi, biti prebačeni u manje bolnice, kako bi se čuvala mjesta za članove kraljevske porodice.

U zemlji ima na hiljade prinčeva, a mnogi od njih često putuju u Evropu. Vjeruje se da su neki od njih u inostranstvu došli u dodir s virusom i donijeli ga u Saudijsku Arabiju, piše Times.

U zemlji sa oko 33 miliona stanovnika do sada su potvrđena 2.932 slučaja zaraze, dok je preminula 41 osoba.

Rijad je zabranio godišnje muslimansko vjersko okupljanje u Umri, dok se čeka odluka o hadžu, koji je prvobitno planiran za kraj jula.

Prošle godine, na hadž su doputovala 2,5 miliona ljudi iz cijelog svijeta.

Izvor New York Timesa tvrdi da su do sada zaraženi članovi nižih slojeva kraljevske porodice.

Kralj Salman se, po izbijanju epidemije, sklonio u palatu pored Jedaha, dok je Bin Salman smješten u objekat na obali Crvenog mora.

Send this to a friend