Planeta

Lagodan život Trampovog žestokog kritičara: Kako je Berni Sanders postao milioner

Američki senator Berni Sanders ponovo je dospio u žižu američke javnosti kada je prije dva mjeseca objavio da će se 2020. ponovo kandidovati za predsjednika, što će mu biti drugi takav pokušaj u taboru demokrata.

Senator iz Vermonta, star 77 godina, zbog naprednih stavova postao je zvijezda američke predsjedničke kampanje 2016. godine iako je izgubio tu trku. Poznat je kao žestoki kritičar američkog predsjednika Donalda Trampa, kog je opisao kao „patološkog lažova” i „rasistu”, a u SAD-u slovi za nezavisnog senatora, koji sarađuje sa demokratama.

Sanders je za vrlo kratko vrijeme postao jedno od najpoznatijih lica koja su najavila kandidaturu, a prva istraživanja javnog mnjenja ukazuju da bi mogao da dogura daleko.

Između ostalog, on traži opštu zdravstvenu zaštitu, minimalnu zaradu od 15 dolara i besplatno fakultetsko obrazovanje, što je privuklo mlade glasače. Pored toga, dobio je milione dolara u malim donacijama i postao jedan od stubova ljevice.

Ipak, njegov privatni život je i više nego lagodan. Sanders uživa u brojnim benefitima, ima čak tri kuće, a na avionski prevoz troši čak 300.000 dolara. Tako se stiče utisak da se njegov privatni život ne poklapa sa retorikom kojom se služi u svojim političkim istupima.

Sanders je prije tri godine kupio kuću od 575.000 dolara sa četiri spavaće sobe na jezeru Čemplejn u Vermontu. Pored kuće u Vašingtonu, posjeduje još jednu u Burlingtonu, u Vermontu.

U maju 2017. godine saopštio je da je zaradio više od milion dolara – od čega je 885.767 dolara došlo od gotovinskih avansa i autorskih naknada za svoju knjigu “Naša revolucija” koja je objavljena tokom njegove neuspjele predsjedničke kandidature prije tri godine.

Sanders je inače do sada objavio četiri knjige. Jednom je u intervjuu za New York Times kazao da je postao milioner jer jednostavno piše bestselere.

“Možete postati milioner ako pišete dobre knjige”, kazao je tada Sanders.

Uprkos tome, prema Forbsu, Sanders je “najsiromašniji” od svih potencijalnih kandidata za predsjednika, sa procijenjenom neto vrijednošću od oko 700.000 dolara.

Valja napomenuti da je od 1981. do 1989. godine, bio gradonačelnik Burlingtona i da sada Sanders prima godišnju penziju za tu od oko 5. 137 dolara. Tako prema procjenama, Sandersova penzijska štednja iznosi više od milion dolara!

Konzervativci ga često kritikuju jer je njegov životni stil kontradiktoran u odnosu na političke zahtjeve koje Sanders obrazlaže, a tu se prije svega odnosi na uvođenje poreza bogatašima.

Takođe, Sanders je u oktobru prošle godine potrošio skoro 300.000 dolara na avionski prevoz, tako da je mogao da razgovara sa svojim pristalicama u devet američkih država.

A sve ovo ne bi bilo zanimljivo da i njegovu porodicu ne prate kontroverze. Naime, The Wall Street Journal je u februaru objavio da je njegova supruga Džejn Sanders bila umiješana u veliku prevaru dok je bila na čelu Burlington koledža.

Koledž je zatvoren 2016. godine, zbog ogromnog duga za nekretnine koji je iznosio 10 miliona dolara. Sandersova je bila dio istrage pošto se sumnjalo da je povećavala iznos novca koji je škola davala donatorima. Međutim, istražitelji su zatvorili istragu pod sumnjivim okolnostima i više nijesu podizali tužbe.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Blagoye
Gost
Blagoye

Haha, a u potpisu stoji Fox News… vjerodostojni su i objektivni koliko i Tv Pink kod nas.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

On se razlikuje od nasih “revolucionara” po tome sto se njenu zna kako je dosao do para !!!

Sanctum
Gost
Sanctum

Uuuu bas je u suprotnosti sa svojim stavovima i bas se bahanalise! 😂
Berni je pravi predstavnik moderne Amerike.
Ali baš pošto je nezavisni Senator slabo ima šanse. . Mnogo je više “Yankeesa”.

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Samo da bude jasno zbog citalaca Sanders trazi 15 dolara da bude minimalna satnica a ne dnevnica

vesko
Gost
vesko

Trenutno je minimalna satnica u USA mislim 12 dolara.

stefs
Gost
stefs

Zavisi od mesta, od 7.25 na dalje.

Dejo 821 banka
Gost
Dejo 821 banka

Nije puno.

Send this to a friend