Planeta

Lažno obojeni mali prsti – novi problem Pakistana u borbi protiv dječije paralize

Foto: UNICFEF

Zdravstveni radnici u Pakistanu kažu da roditelji koji se protive vakcinaciji obilježavaju djeci prste kako bi se činilo da su vakcinisani, te ih timovi za vakcinaciju preskaču što na koncu onemogućava eliminaciju dječije paralize u ovoj zemlji.

Nasilje militanata, zavjere protiv vakcinacije i vjerski tvrdolinijaši dugo su ometali pokušaje da se jednom i zauvijek iskorijeni bolest dječije paralize u Pakistanu. Ali sada, timovi za vakcinaciju u južnoazijskoj zemlji od oko 220 miliona ljudi suočavaju se s novom preprekom: lažnim markerima, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Radnici koji obavljaju vakcinaciju kažu da su roditelji koji su sumnjičavi prema vladinim kampanjama za vakcinisanje nabavili posebne markere koje koriste zdravstveni radnici kako bi stavili djeci obojenu tačku na mali prst lijeve ruke nakon što budu vakcinisani.

Zdravstveni radnici kažu da roditelji koji se protive vakcinaciji obilježavaju dječije prste kako bi se činilo da su vakcinisani iako ustvari nisu. Ova varka dovodi do toga da timovi za vakcinaciju preskaču djecu koja bi trebalo da budu vakcinisana – čime se sprječava eliminacija bolesti u zemlji.

S nestankom slučajeva divljeg poliovirusa u Nigeriji posljednjih godina, Pakistan i Avganistan su trenutno jedine zemlje u svijetu gdje se javljaju novi slučajevi dječije paralize.

Problem s lažnim markerima u Pakistanu ističe različite prepreke koje sprječavaju Pakistan da eliminiše polio virus – virus koji se javlja u djetinjstvu i koji uzrokuje deformisanje udova, paralizu, pa čak i smrt.

Sveobuhvatne kampanje vakcinacije posljednjih godina dramatično su smanjile broj slučajeva dječije paralize u Pakistanu, na samo desetak slučajeva zabilježenih prošle godine.

Militantno uporište

Ali taj je broj ove godine skočio na 45 slučajeva. Od toga je 35 pronađeno u sjeverozapadnoj provinciji Kajber Paktankua, siromašnom i religioznom konzervativnom regionu koji je nekada bio uporište militantnih grupa poput Al-Kaide i pakistanskih talibana.

Mnogi stanovnici provincije, koja leži duž nesigurne granice s Avganistanom, sumnjaju na polio vakcinu zbog tvrdnji konzervativnih islamskih starješina i militanta da se zapravo radi o zavjeri Zapada koji želi da naudi ili steriliše djecu.

Dr Imtiaz Ali Šah, šef jedinice za praćenje dječije paralize u provinciji Kajber Paktankua, upozorava da su lažni polio markeri najnovija prijetnja u borbi protiv te bolesti.

“Naši timovi za imunizaciju prvo pitaju roditelje da li su njihova djeca vakcinisana”, kaže Šah. “Da bismo to potvrdili, provjeravamo da li djeca imaju oznake na prstima. Ako imaju, onda to znači da su vakcinisani. Ali, neki roditelji su koristili lažne markere na svojoj djeci prije nego što su polio-timovi stigli u njihova područja.”

Foto: Twitter

Šah kaže da su sumnje povećane kada je 17 od 45 polio slučajeva zabilježenih ove godine došlo iz istog grada – Banua – na sjeverozapadu zemlje u kojem živi 50.000 stanovnika.

U prošlosti grad je bio poprište smrtonosnih napada na polio radnike, a poznato je i da su militanti aktivni u tom području.

Šah je doveo tim zdravstvenih službenika u Banu da ponovo provjere jesu li djeca koja su imala obojene oznake na prstima zaista vakcinisana.

“Kada smo provjerili neku od djece, saznali smo da nisu”, kaže on.

Šah dodaje da pokrajinska vlada u Banuu planira da se pozabavi pitanjem lažnih obojenih oznaka na prstima djece. U prošlosti su polio timovi prijavljivali policiji roditelje koji su odbijali da vakcinišu svoju djecu.

Ali, polio timovi su od tada prestali da upućuju prijave vlastima. On takođe kaže da je vlada pokrenula medijsku kampanju koja je usmjerena na roditelje, vjerske starješine i nastavnike u nastojanju da razbije mitove o vakcinaciji.

No, u aprilu je vakcinacija u pokrajini bila osujećena nakon masovne panike nastale glasinama da su djeca nakon vakcinisanja gubila svijest ili da su povraćala.

Kako su se širile glasine, na hiljade roditelja, u panici su dovodili svoju djecu u bolnicu u glavnom gradu provincije, Pešavaru, prisiljavajući zdravstvene ustanove da proglase vanrednu situaciju. Pokazalo se da su glasine bile izrazito pretjerane.

Studije javnog zdravlja u Pakistanu pokazale su da su nepismenost majki i slabo znanje roditelja o vakcinama – zajedno sa siromaštvom i životom u ruralnim područjima – faktori koji najčešće utiču na to da li roditelji vakcinišu svoju djecu protiv polio virusa.

Antivakcinacijska propaganda podstaknuta je nepovjerenjem prema zapadnim vladama koje finansiraju programe vakcinacije – naročito nakon što je CIA organizovala lažnu kampanju vakcinisanja protiv hepatitisa 2011. godine, kako bi potvrdila lokaciju lidera Al-Kaide Osame bin Ladena, koji je živio u Abotabadu, u Pakistanu, gdje su ga ubili pripadnici specijalnih američkih snaga SEAL.

Od tada, neki od islamskih vjerskih starješina su čak izdavali fetve proglasivši “mučenicima” djecu koja su paralizirana ili umrla od dječije paralize jer su odbili da budu prevareni zavjerom Zapada.

Pakistanski militanti su takođe propagirali da vakcine napravljene na Zapadu sadrže svinjsku mast ili alkohol, što islam zabranjuje.

Militanti u Pakistanu su kidnapovali, tukli ili ubili na desetine članova vakcinacijskih timova ili njihove naoružane policijske pratnje posljednjih godina u pokušaju da zaustave lokalne kampanje za borbu protiv dječije paralize.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Putevi gospodnj
Gost
Putevi gospodnj

Priroda se brani od ogromnog broja jedinki naše vrste. Ovo je jedan od načina, da nam uvrti u glavu da je vakcina loša, da su auta bezopasna, da može da se hoda bez kape i po najjačem suncu.

Send this to a friend