Planeta Kriza u venecueli ne jenjava

Maduro i dalje odbija da siđe sa vlasti, Tramp pokrenuo drastične mjere

Američki predsjednik Donald Tramp nastavlja da vrši pritisak na aktuelnog predsjednika Venecuele Nikolasa Madura da napusti tu funkciju, pa je ovog puta doneo odluku da opkoli Venecuelu vojskom.

Američke trupe trenutno su raspoređene u Gvajani, koja se nalazi zapadno od Venecuele. Preostali američki saveznici sa kojima se sporna država graniči, Brazil na jugu i Kolumbija na istoku, stvaraju dodatni problem Maduru, budući da su u tim područjima živi četvrtina građana teško pogođenih krizom.

Zbog povećanog uticaja Kine i Rusije u Gvajani, Tramp očekuje da se ovim potezom približi Gvajani i ojača prijateljske odnose između dviju zemalja.

Američko interesovanje za Gvajanu potencijalno može biti od koristi tamošnjem stanovništvu, budući da su SAD saopštile da namjeravaju izgradnju prihvatilišta i skloništa za žene u ovoj zemlji.

Američki general Endru Kroft poručio je da će Gvajana u budućnosti postati važan ekonomski i politički akter te da je važno uspostaviti dobre odnose. Kroft je iskoristio ovu priliku da podseti na to šta Sjedinjene Američke Države u prošlosti uradile za Gvajanu, aludirajući na izgradnju medicinskih ustanova i škola.

Kako podsjeća britanski “Dejli Ekspres”, Huan Gvaido je sebe proglasio vršiocem dužnosti predsjednika u januaru tekuće godine, i tom prilikom okarakterisao Madurov reizbor kao nelegitiman. Njega pored Amerike, podržavaju još i Kanada, veći broj latinskih i evropskih zemalja.

Sa druge strane, Kina, Rusija, Sirija i Turska i dalje priznaju Madurovu vlast, dok Gvaida označavaju kao dio američke zavjere.

Kolumbija, koju podržavaju Amerikanci, takođe organizuje vojne vježbe na granici sa Venecuelom. Madurova administracija to nije najbolje primila, te je ministar za komunikacije Horhe Rodrigez opisao Kolumbiju kao “neuspjelu državu.”

6

avatar
1000
2
4
0
 
4
NikacPrinc od KonikasamoreciaaaSamo pitam
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Kakav je ovo naslov, kako vas nije sramota ???
Venecuela treba da raspane i da pokloni naftu blijedim teroristima, zato što oni tako žele ???

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Predsjednik izabran na izborima treba da se povuče sa vlasti jer tako kaže Amerika? Znači izbori i demokratija su samo za njih, a ostalima će oni kazati šta treba da rade?

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Oni su trenutni vladari svijeta i moze im se. Zar mislite da je pravda i pravo isto i da vazi podjednako za sve?

Nikac
Gost
Nikac

Kako mislis trenutni vladar ? Mislis li da ce korumpirani ruski sistem sa oligarsima koji su prebjegli na zapad vladati svijetom. Nikad!

Nikac
Gost
Nikac

Nego sto. T kao ne znas dje zivis.

Nikac
Gost
Nikac

Nego sto. Ti kao ne znas dje zivis?

Send this to a friend