Planeta

Mask: Čovječanstvo ide ka trećem svjetskom ratu, pogrešna politika američkih vlasti

Ilon Mask, Foto: EPA-EFE

Najbogatiji čovjek na svijetu Ilon Mask, šef “Tesle” i društvene mreže “Iks”, smatra da čovječanstvo ide ka trećem svjetskom ratu zbog politike koju vode američke vlasti, gurajući Rusiju i Iran u koaliciju s Kinom.

„Mislim da mi, a da toga nismo svjesni, idemo ka trećem svjetskom ratu, donoseći glupe odluke jednu za drugom“, naveo je Mask u podkastu objavljenom na njegovoj stranici na mreži „Iks“.

Prema riječima Maska, politički kurs koji je izabrao Vašington gura Rusiju i Iran da uđu u savez sa Kinom, koji zajedno predstavljaju impresivnu protivtezu Zapadu.

Ukoliko se sukobe interesi ove dvije strane, treba očekivati bitku velikih razmjera u kojoj koalicija predvođena SAD neće imati prednost u industrijskoj snazi, koja bi mogla da obezbijedi pobjedu.

„Rusija ima sirovine, a Kina industrijski potencijal, što je, iskreno, idealna kombinacija sa tačke gledišta rata“, smatra Mask i poziva vlasti SAD da napuste politiku konfrontacije.

On ocjenjuje da je sadašnja politika Vašingtona nerazumna.

„Moguće je da se nikada ne bismo oporavili od trećeg svjetskog rata, ali mislim da u ovom trenutku taj rizik ubrzano raste“, zaključuje Mask.

Send this to a friend