Planeta

Međunarodni sud u Hagu traži nalog za hapšenje Netanjahua i lidera Hamasa zbog ratnih zločina

Netanjahu

Međunarodni krivični sud u Hagu traži naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i najviših lidera Hamasa zbog ratnih zločina, objavio je BBC.

Kako je saopštio tužilac Međunarodnog krivičnog suda, na osnovu dokaza koje je prikupila i ispitala njegova kancelarija, on ima razumne osnove da vjeruje da je Jahja Sinvar (šef Islamskog pokreta otpora „Hamas“ u Pojasu Gaze), Mohamed Diab Ibrahim AL-Masri, poznatijeg kao Deif (glavni komandant vojnog krila Hamasa, poznatog kao Brigade Al-Kasam) i Ismail Hanije (šef političkog biroa Hamasa) snose krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriji Izrael i Države Palestina (u pojasu Gaze) od 7. oktobra 2023. godine.

Kao zločini su navedeni:

Istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti

Ubistvo kao zločin protiv čovječnosti i kao ratni zločin

Uzimanje talaca kao ratni zločin

Silovanje i druga djela seksualnog nasilja kao zločini protiv čovječnosti, kao i ratni zločini u kontekstu zatočeništva;

Mučenje kao zločin protiv čovječnosti, a takođe i kao ratni zločin, u kontekstu zatočeništva;

Druga nehumana djela kao zločin protiv čovječnosti, u kontekstu zatočeništva;

Okrutno postupanje kao ratni zločin, u kontekstu zatočeništva;

Povreda ličnog dostojanstva kao ratni zločin, u kontekstu zarobljeništva.

„Moja kancelarija tvrdi da su ratni zločini koji se navode u ovim prijavama počinjeni u kontekstu međunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Palestine i nemeđunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Hamasa koji se odvija paralelno. Tvrdimo da su zločini protiv čovečnosti za koje se terete bili dio rasprostranjenog i sistematskog napada Hamasa i drugih naoružanih grupa na civilno stanovništvo Izraela . Neki od ovih zločina, po našoj procjeni, traju i danas“, navodi se u njegovoj izjavi.

Kancelarija dalje tvrdida postoje razumni razlozi da se vjeruje da su Sinvar, Deif i Hanijer krivično odgovorni za ubistvo stotina izraelskih civila u napadima koje su izvršili pripadnici Hamasa (posebno njegovo vojno krilo, Brigade al-Kasam) i druge naoružane grupe 7. oktobra 2023. i uzimanje najmanje 245 talaca.

„Kao dio naših istraga, moja kancelarija je intervjuisala žrtve i preživjele, uključujući bivše taoce i očevice sa šest glavnih lokacija napada… Istraga se takođe oslanja na dokaze kao što su CCTV snimci, autentični audio, foto i video materijal, izjave pripadnika Hamasa, uključujući i navodne počinioce i dokaze vještaka“, rekao je tužilac Kan.

Odgovornost Netanjahua i Galanta

Na osnovu dokaza koje je prikupila i ispitala Kancelarija, Kan kaže da ima razumne osnove da vjeruje da Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, i Joav Galant, ministar odbrane Izraela, snose krivičnu odgovornost za sljedeće ratne zločine i zločine protiv čovječanstva počinjeno na teritoriji Države Palestine (u pojasu Gaze) od najprije 8. oktobra 2023:

Izgladnjivanje civila kao način ratovanja, kao ratni zločin

Namjerno nanošenje velike patnje ili teške tjelesne ili zdravstvene povrede ili okrutno postupanje kao ratni zločin

Namjerno lišavanje života suprotno ili ubistvo kao ratni zločin

Namjerno usmjeravanje napada na civilno stanovništvo kao ratni zločin

Istrebljenje i/ili ubistvo, uključujući u kontekstu smrti uzrokovanih glađu, kao zločin protiv čovječnosti;

Progon kao zločin protiv čovječnosti;

Druga nehumana djela kao zločini protiv čovječnosti

„Moja kancelarija tvrdi da su ratni zločini koji se navode u ovim prijavama počinjeni u kontekstu međunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Palestine i nemeđunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Hamasa (zajedno sa drugim palestinskim oružanim grupama) koji se odvija paralelno. Tvrdimo da su zločini protiv čovječnosti za koje se terete počinjeni kao dio široko rasprostranjenog i sistematskog napada na palestinsko civilno stanovništvo u skladu sa državnom politikom. Ovi zločini, po našoj procjeni, traju do danas“, rekao je on.

Njegova kancelarija, navodi se dalje, tvrdi da dokazi koje su prikupili, uključujući intervjue sa preživjelima i očevicima, provjeren video, foto i audio materijal, satelitski snimci i izjave grupe navodnih počinilaca, pokazuju da je Izrael namjerno i sistematski lišio civilno stanovništvo u svim djelovima Gaza objekata neophodnih za ljudski opstanak.

21

avatar
1000
9
12
0
 
19
mikiKritičarKluniMarko-PGPodgorica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kritičar
Gost
Kritičar

Još treba optužba za dogovor i saradnju između okrivljenih zarad čišćenja pojasa Gaze svrha raseljavanje i izgradnja novih naselja.

Marko-PG
Gost
Marko-PG

Mogu li ja sa ovim gospodinom, negdje u neki kavez. Samo ja i on, ako moze bar neki 15-20 minuta…?

Imam neke stvari koje bi ga bas volio da pitam…

Hvala!

Dalibor
Gost
Dalibor

🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱💪💪💪💪

Vito
Gost
Vito

Suditi svima koji su činili zlocine i gotovo!!Nemozes pobiti 30 hiljada u 3 mjeseca i Bog zna koliki ce na kraju da bude broj i opravdati to,ko god odje pravda to bolestan je u glavu i tacka !!!!

Gluo
Gost
Gluo

Hamas je prije 35 godina dosao na vlast u Palestini, a u osnivackom tekstu, dostupnom na internetu, se kao jedan od osnovnih ciljeva navodi istrijebljenje Jevreja i unistavanje Izraela, a kao jedini nacin za to se definise Dzihad. S obzirom na to, racunaj da su se Jevreji poprilicno suzdrzavali do sada, a kad su vidjeli da ako malo zazmure ili… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Ko je kome zauzeo teritoriju

Kluni
Gost
Kluni

Gluo ti mislis ako nesto ponovis milion puta da ce to postat istina NEĆE

Jagoš
Gost
Jagoš

Te sudove uskoro više niko neće udarati po tragu.

Ananas
Gost
Ananas

Hapsi

Sasa
Gost
Sasa

Yreba neko da odgovara i za Dubrovnik

miki
Gost
miki

Kako kad se izvinio!!!

Hmm
Gost
Hmm

Dobro su rekli da će se Hag ukinuti i da to niko više neće uvažavat. Vidi se po skorijim dogadjajima..potjernica za Putinom, Netanjahuom,… Hag je počeo da smeta svetskim liderima i oni će to očas posla ukinut…

Tnt
Gost
Tnt

Ajde da vidimo hoće li taj zlotvor odgovarat za sve sto je učinio narodu(civilima) Palestine.Sumnjam,sve misle da riješe novcem.

Iso
Gost
Iso

Dva su zločinca, ako si pročitao makar naslov.

Tnt
Gost
Tnt

48-9je stvorena država Izrael na današnjem prostoru Palestine od tada traje etičko ciscenje i raseljavanje samo pogledajte mapu.Slika govori vise od rijeci

Istorija
Gost
Istorija

Tnt: preskačeš događaje. Da te podsjetim: Tom teritorijom vladala je Turska stotinama godina, pa je preuzela Engleska. Dakle, nikada nije bila Palestina država. Engleska je podijelila na 2 dijela, da zadovolji oba naroda da imaju po svoju državicu. Okolnim arapskim zemljama se nije dopala podjela, htjeli su sve za Palestince. Šest mnogoljudnih zemalja napalo je vojskom na malobrojni Izrael. Tri… Više »

amo
Gost
amo

Istorija ti griješiš,jevreji su iz Egipta došli u Palestinu,pa su se onda krstaši i arapi borili za Jerusalem,pa dugo nakon toga su došli Turci,a Palestinci su bili tu.E poslije ww2 Englezi napraviše Izrael.

Lelo
Gost
Lelo

Koji Palestinci su bili tu? Palestinci su Arapi, došli su osvajanjem iz Arabije kao što su Turci došli kod nas, okupirali teritoriju i prognali domaće stanovništvo. Jevreji su svoji na svome, Arapi su okupatori. Palestina je bio drugi naziv za Izrael, a Arapi su prisvojili naziuj Palestinci i sad hoće tuđu zemlju. Kao što su u Egiptu pobili faraonske Egipćane… Više »

Vazi
Gost
Vazi

Isti ovi Plaestinci ko sto su danas. Ljudi, od krvi i mesa. Djeca, zene, stari, koje ni krive ni duzne granatiraju. Isti ti Palestinci ce na kraju dobiti svoju drzavu, a filozofija nepriznavanje drugog ce propasti, kao i uvijek sto propadne

Vazi
Gost
Vazi

Nije pobijedio Izrael nijednom. Pobijedila je Amerika, Velika Britanija i druge sile, jer su vojno mocne. Izrael – svi znaju kakva je to zemlja. Znaju cak i oni sami. Da te podsjetim, da je prije manje od 80 godina na teritoriji okupirane Palestine zivjelo 11% jevreja. Tu ti pricu drugom prodaj

Moreno
Gost
Moreno

I da ce ovi iz Hamasa dobiti istu kaznu za 7 oktobar. To si zaboravio

Send this to a friend