Planeta

Meksičke „kanabis kaluđerice“ imaju plan – da oduzmu biljku narkosima

Foto: Instagram

Za vrijeme svakog punog mjeseca u centralnom Meksiku, grupa žena obučenih u odjeću kaluđerica kruži oko vatre, “čisti se” spaljenom žalfijom i zahvaljuje za Mjesec, životinje i biljke. Zatim duboko udahnu iz džointa i izduvaju oblake marihuane u plamen. Slika identična onim iz dječjih priča o vješticama. Dopunjuje je činjenica da uprkos svojoj odjeći, ove žene nisu ni katolkinje, niti pripadaju bilo kojoj drugoj religiji. One su dio grupe “Sisters of the Valley” koja ima za cilj da “širi poruku o ljekovitim moćima kanabisa”.

U Sjedinjenim Državama, gdje je oko dvadesetak država legalizovalo marihuanu u rekreativne svrhe, grupa je takođe pokrenula mali biznis, prodajući CBD tinkture, ulja i meleme na društvenim mrežama, a prošle godine je zaradila preko 500.000 dolara, piše Al Jazeera Balkans.

Ali u Meksiku, gdje je rat protiv droge poharao zemlju, a gdje je istovremeno hrišćanstvo duboko usađeno u društvo, imidž monahinje koja puši marihuanu je više čin pobune, tvrde ove žene.

Kritike im se, ipak, upućuju da nije riječ o činu pobune, već o ruganju vjerskim osjećanjima njihovih sunarodnika i korišćenju date situacije za materijalnu korist.

„Sestre“ često objavljuju na društvenim mrežama, prije svega na Instagramu, gdje se mogu videti kako brinu o usjevima kanabisa, održavaju radionice i prisustvuju događajima u vezi sa kanabisom.

Iako su aktivne na mrežama, ove žene – njih pet – oprezno odaju informacije o svojoj lokaciji.

Budući da se, legalno gledano, kanabis nalazi u sivoj zoni u Meksiku i da je veći dio njegove proizvodnje još uvijek vezan za kriminalne organizacije, brinu da bi policija ili lokalni gangsteri mogli da ih pronađu, ugase ili prijete.

Zavežljaji marihuane suše se u tajnim pukotinama – vise sa kanapa za veš ili su sakriveni u šporetu.

„’Sestrinstvo’ je u potpuno drugačijem kontekstu ovdje u Meksiku – zbog toga koliko je ta zemlja religiozna i zbog veza sa kartelima“, rekla je jedna od ovih žena koja se predstavlja kao „sestra Bernadet“.

Ona inače radi, kaže, kao homeopata i prepisuje marihuanu pacijentima kojima je dijagnostikovan rak, pate od bolova u zglobovima ili se bore sa nesanicom.

„Želimo da oduzmemo ovu biljku narkosima“, rekla je ona.

Pod vođstvom Alehlija Paza, hemičara i istraživača marihuane koji radi sa grupom, ‘sestre’ uzgajaju skroman usjev.

Sade biljke u stare kante sa bojama i postavljaju ih u redove između četiri nedovršena betonska zida na krovu.

Jednom kada porastu, sestre sele biljke u ograđene privatne bašte.

One se takođe zalažu za potpunu legalizaciju kanabisa u Meksiko Sitiju i drže radionice koje se dotiču svega na ovu temu.

Tags

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
MargaritaBUBAMARAKritičarCool
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Margarita
Gost
Margarita

Priroda stvorila, znači zdravo je!

BUBAMARA
Gost
BUBAMARA

Svako zna da svaki lijek u apotekama ima i ostavlja nuspojave,negativne posljedice.Neke vise neke manje ali imaju i pozitivan uticaj na ydravlje,prema tome isto tako i marihuana ima ljekovita svojstva i naravno negativna,samo treba vidjeti da li su ozbikjno negativna ili skoro neutralna.Pripisuje se u citavom svijetu kao negativan i kriminalni rad vezan za trgovinu marihuanom i optuzuju mafija i… Više »

Kritičar
Gost
Kritičar

SAD su zabranom alkohola stvorili mafijaške organizacije koje i danas postoje.A svojet zabranom konoplje kao opojne droge samo je dodao mafiji još jedno sredstvo zarade.Ali još gore stvorene su nove vrste droga hemijski napravljene koje stvarno ubijaju.Konoplja je hiljadama godina korištena za ljudsku upotrebu od liječenj,odjeće,građevinarstva pa i ishrane.Tako da je ta korisna biljka iskorištens kao paravan za opasnije stvari.

Cool
Gost
Cool

To su jednom riječju narkomanke.

Send this to a friend