Planeta

Melburn prvi put nakon potpune blokade bez ijednog novozaraženog

FOTO: shutterstock

Melbur, grad u epicentru australijske epidemije koronavirusa, prvi put nakon lockdowna nije prijavio nijedan novi slučaj zaraze koronavariusom, kao ni smrtni slučaj od posljedica infekcije COVID-19.

Ovakav izvještaj iz Melburna stiže prvi put nakon više od četiri mjeseca. S tim u vezi, australijske vlasti su najavile ublažavanje strogih epidemioloških mjera.

Premijer australijske države Victoria Danie Andrews izvijestio je da će, počevši od utorka u ponoć, stanovnicima Melburna biti dozvoljeno da napuste svoje domove, a većina preduzeća u državi može početi s radom uz ograničen broj ljudi.

“Možemo reći da je sada vrijeme da se otvorimo, kada imamo nula slučajeva. Sada je vrijeme da čestitam svakom pojedincu koji je ostao na kursu”, rekao je Andrews.

Izvanredna prekretnica bez novih slučajeva u Melburnu dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je Andrews proglasio “stanje katastrofe” kako bi zaustavio epidemiju.

Podsjetimo da je u prosjeku 700 ljudi u ovom gradu bilo pozitivno na koronavirus u jednom danu.

Andrews je uspostavio stroge mjere koje vlade zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država oklijevaju donijeti iz straha od oštećenja ekonomije i narušavanja građanskih sloboda.

Međutim, sa stanovišta javnog zdravstva, Andrewsova odluka je uspjela i čini se da je Victoria obuzdala epidemiju, što trenutno ne mogu učiniti ni Evropa niti Amerika.

Send this to a friend