Planeta

Merkel napala Trampa zbog izlaska iz nuklearnog sporazuma sa Iranom

Njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je napala američkog predsjednika Donalda Trampa i optužila ga da je svojim jednostranim izlaskom iz nuklearnog sporazuma sa Iranom narušio povjerenje u međunarodnu saradnju i poredak.

“Ako ne sarađujemo na međunarodnoj osnovi, svako radi šta mu padne na pamet, a to je loša vijest za svijet”, rekla je Merkel na Danu katolika u Munsteru.

Dodala je da treba analizirati koliko se od sporazuma može spasiti sada kada su SAD istupile.

“Nadamo se da će nam to uspjeti, ali je tu mnogo stvari u igri”, rekla je kancelarka na godišnjem okupljanju katolika sa njemačkog govornog područja.

Prema njenim riječima, sporazum sa Iranom “nije idealan” i politika Teherana u mnogim segmentima daje razlog za zabrinutost.

“Uprkos tome, smatram da je neispravno jednostrano napustiti sporazum o kojem se dugo pregovaralo, koji je potvrdio Savjet bezbjednosti UN i koji je na kraju jednoglasno prihvaćen. To narušava povjerenje u međunarodni poredak”, rekla je Merkel.

“Mislim da je multilateralizam u velikoj krizi”, ocijenila je ona i istakla da će ipak i dalje raditi na transatlantskim odnosima.

Kremlj je objavio da su Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru ponovili podršku nuklearnom sporazumu sa Iranom uprkos tome što su ga napustile Sjedinjene Američke Države.

Sporazum iz 2015. između Irana i međunarodne zajednice od “ključne je važnosti” za bezbjednost i stabilnost u regionu, saglasilo se dvoje lidera, navedeno je u saopštenju Kremlja.

Send this to a friend