Planeta

Milioni Amerikanaca svakodnevno nose oružje

Ilustracija

Tri miliona Amerikanaca, većinom mladih muškaraca koji žive na jugu Sjedinjenih Američkih Država, svakodnevno nosi napunjeno vatreno oružje, a kao razlog navode ličnu sigurnost, pokazuje studija objavljena u Američkom dnevniku za javno zdravlje, “American Journal of Public Health”.

Ako se nošenje oružja mjeri na mjesečnom nivou, ta cifra dostiže devet miliona, navodi se u prvoj studiji o oružanim navikama Amerikanaca provedenoj nakon 20 godina.

SAD su zemlja sa najvećim brojem ubistava počinjenih u školama, na koncertima i na radnom mjestu, ističu autori studije.

“Bilo je važno proučiti to pitanje, jer otprilike 90 odsto svih ubistava i agresija bez smrtnih posledica, u slučaju kada se oružje idenitifikuje, počini se ličnim oružjem“, kazao je profesor Ali Rowhani-Rahbar, asistent za epidemiologiju na Fakultetu za javno zdravlje Univerziteta u Vašingtonu.

Podaci su prikupljeni 2015. godine, a obuhvatili su 1.444 vlasnika oružja, što se smatra reprezentativnim uzorkom na nacionalnom nivou.

“U poređenju s vlasnicima vatrenog oružja koji ga ne nose, oni koji to čine uglavnom su mlađi ljudi, uglavnom muškarci i žive na jugu SAD-a, a odrastali su u kućama gdje je bilo oružja, politički se svrstavaju u konzervativce i posjeduju više od jednog komada oružja”, navode autori.

Studija iz 2015. godine otkrila je kako više od 80 odsto vlasnika vatrenog oružja koji ga nose posjeduje dozvolu za nošenje oružja, ali im ta dozvola ne dopušta da ga nose vidno istaknuto.

Dvije trećine ispitanika navode kako uvijek nose oružje skriveno, a deset odsto nosi ga istaknuto.

Tagovi

Send this to a friend