Planeta

MMF: Vještačka inteligencija uticaće na 40 odsto radnih mjesta

Vještačka inteligencija/ foto: Shutterstock

Vještačka inteligencija uticaće na najmanje 40 odsto radnih mjesta širom svijeta i ključno je da zemlje izgrade mreže socijalne sigurnosti kako bi ublažile uticaj na ranjive radnike, smatra čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva, piše Guardian.

Vještačka inteligencija (AI) spremna je duboko promijeniti globalnu ekonomiju, a naprednija ekonomija biće u većem riziku od poremećaja.

Analiza MMF-a kaže da je oko 60 odsto radnih mjesta u naprednim ekonomija kao što su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo izloženo vještačkoj inteligenciji i da bi pola tih poslova moglo biti pogođeno. No, tehnologija bi takođe mogla pomoći u povećanju produktivnosti.

Prema MMF-u, najsigurniji poslovi su oni s “visokom komplementarnošću” s vještačkom inteligencijom, što znači da će tehnologija pomoći njihovom radu, a bez da ih u potpunosti istisne. To uključuje poslove s visokim stepenom odgovornosti i poslove koji uključuju interakciju s ljudima, poput hirurga, advokata i sudija.

Poslovi s “niskom komplementarnošću” biće u mnogo većem riziku. Poslovi su to koji imaju veću mogućnost da ih zamijeni vještačka inteligencija, poput telemarketinga ili  uopšteno poslova koji ne uključuju potrebu ljudske intervencije.

“Izloženost poslova vještačkoj inteligenciji je 40 odsto u tržišnim ekonomijama u nastajanju, koje je MMF definisao kao države uključujući Kinu, Brazil i Indiju te 26 odsto za zemalja s niskim dohotkom, što bi moglo dovesti do povećanja nejednakosti”, napomenuli su iz MMF-a.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
Narodni zborUros🤣🤣🤣Svi do jednog
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narodni zbor
Gost
Narodni zbor

A sto ćemo sa krtolom.Eto u Norveskoj je nestasica🤣 A sto ćemo kada krenu da ubijaju zdravu prasad ka po Srbiji i u braće Hrvata🙄 A sto ćemo kada nam budu naredili da sjeme GMO moramo koristiti a naše domaće uništiti. A sto ćemo kada nam daju vakcinu od koje se razboli ili umres a kažu ti NIJE OBAVEZNOa onda… Više »

Uros
Gost
Uros

“uticati” i ukinuti su dva pojma. dosta ima senzacionalistickih napumpavanja a stvarnost nije takva.

🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣

A sto ce biti ako se pokvari a djelove treba cekat iz zemlje Nedodjije i od poplave se ne može priči jer su velike kiše pale i🤣

Svi do jednog
Gost
Svi do jednog

Prije tri godine to su medijima bile “” teorije zavjere'”””.
A tek kad krenu sa hranom od prasica do raznog mijesanog mesa …
Eto tako neka sad veštačka inteligencija kopa i ore ono što mnogi koji su imali prodadose

Send this to a friend