Planeta

Mur u novom filmu uporedio Trampa sa Hitlerom

Foto: Twitter

Reditelj Majkl Mur uporedio je američkog predsjednika Donalda Trampa sa Adolfom Hitlerom u svom novom dokumentarnom filmu Fahrenheit 11/9, koji je svjetsku premijeru imao u Torontu, na Međunarodnom filmskom festivalu u četvrtak, javlja Reuters.

U dokumentarnom filmu se istražuje koje su snage doprinijele Trampovoj izbornoj pobjedi 2016. godine i povlače se paralele sa usponom Hitlera 1930-ih u Njemačkoj.

Bijela kuća za sada nije dostupna za komentar, navodi britanska agencija.

U filmu se, s jedne strane, preko video-snimaka Hitlerovih skupova stavljaju Trampove riječi, kao istorijski govori o usponu jakog muškarca na poziciju moći.

“Istražujemo kako smo, dođavola, došli do ovog nereda i kako da se izvučemo. On je [Tramp] prisutan već duže vrijeme, a mi se već dugo ponašamo na isti način. Kad se osvrnete unazad, vidjećete kako su mu bili popločani putevi”, rekao je Mur novinarima uoči prikazivanja filma.

Novi film poziv je Amerikancima na akciju, kazao je Mur, koji je 2003. godine dobio Oskara za dokumentarac o oružanom nasilju Bowling for Columbine.

“U ratu smo da dobijemo svoju zemlju nazad. Svako ko ne razumije da se to događa biće gorko razočaran u rezultate onoga što će se dogoditi sljedećih nekoliko godina s Donaldom Trampom”, dodao je Mur.

Fahrenheit 11/9 naziv je dobio prema ranim satima 9. novembra 2016. godine, kad je republikanski kandidat Donald Tramp zvanično proglasio pobjedu nad kandidatkinjom Demokratske stranke Hilari Klinton.

Trampovu pobjedu Mur u filmu objašnjava rasprostranjenom pretpostavkom da će Hilari Klinton pobijediti, interesima elita, te američkim medijima, koji su prednost davali populističkim Trampovim obraćanjima javnosti.

Premijera dokumentarca održana je u istoj nedjelji u kojoj je The New York Times objavio anonimnu kolumnu čiji je autor opisao “tihi otpor” Trampu unutar njegove administracije.

Film obrađuje teme od masovne pucnjave u američkim školama do zagađenosti vode u Murovom rodnom gradu Flintu.

Na kraju premijere u Torontu, Mur se pojavio na sceni u društvu učenika floridske škole, koji su vodili proteste za strožu kontrolu oružja.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend