Planeta

Na jugu SAD spomenik linčovanim crnim robovima

Na jugu SAD postavljen je spomenik za nekoliko hiljada crnaca koji su linčovani u SAD u vrijeme ropstva i segregacije u 19. i 20. vijeku.

“Državni spomenik za mir i pravdu”, otkriven u četvrtak, podsjetnik je na istoriji rasne nejednakosti u SAD koje i danas u nekoj mjeri ima u američkom društvu.

“Sjenka ne može da bude uklonjena dok se ne kaže istina o razornom nasilju koje je oblikovalo naše društvo, traumatizovalo ljude drugih rasa i kompromitovalo našu posvećenost vladavini prava i ravnopravnosti”, izjavio je Brajan Stivenson, direktor grupe “Ikval džastis”, koja je inicirala podizanje spomenika.

Više od 4.400 crnaca javno je linčovano u SAD od 1877. do 1950. godine, navela je ta organizacija za zaštitu ljudskih prava i podsjetila da su tome prisustvovale hiljade bijelih Amerikaca, među kojima i lokalni zvaničnici.Spomenik je podignut u Montgomeriju, u američkoj saveznoj državi Alabami.

Prostire se na 2,4 hetkara i sastoji od 800 čeličnih skulptura koje predstavljaju okruge gdje je bilo linča, a na njima su imena žrtava.

Send this to a friend