Planeta

Nagasaki obilježio 73. godišnjicu od udara atomske bombe

Antonio Guteres polaže vijenac

U japanskom gradu Nagasakiju obilježena je 73. godišnjica otkako su američke vazdušne snage bacile atomsku bombu na taj grad, usmrtivši 74.000 ljudi.

Bomba na Nagasaki bačena je tri dana poslije Hirošime, iako je Japan već ponudio kapitulaciju. U Nagasakiju je tada živjelo 260.000 stanovnika.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres poručio je iz Nagasakija da strah od izbijanja nuklearnog rata postoji i 73 godine poslije Hirošime i Nagasakija i naglasio da tako nešto nikada ne smije da se ponovi.

On je, obraćajući se u Parku mira u Nagasakiju, izrazio zabrinutost zbog smanjenih napora na denuklearizaciji, navodeći da sadašnje nuklearne sile modernizuju svoje arsenale, prenosi AP.

“Ovdje u Nagasakiju apelujem na zemlje da se posvete nuklearnom razoružavanju i da što hitnije pokažu napredak po ovom pitanju”, rekao je Guteres.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue apelovao je na japansku vladu da učini više na nuklearnom razoružavanju, posebno u regionu Pacifika i dodao da se građani koji su bili žrtve atomskih bombardovanja nadaju da će Sjeverna Koreja biti denuklearizovana.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend