Planeta

Najbliži saradnik Trampa: Nema sumnje, idemo u rat s Kinom

ilustracija

Viši savjetnik novog američkog predsjednika Donalda Trampa Stiv Benon uvjeren je da će SAD u narednih nekoliko godina biti u ratu s Kinom, piše “Independent”.

Ekstremni desničar, kome je dodijeljena ogromna moć u Bijeloj kući, a koji je u prošlosti zastupao ideju da je bijela rasa nadmoćna, sugerisao je da odnosi SAD i Kine idu ka oružanom sukobu zbog Južnog kineskog mora, dodaje list.

“Idemo u rat u Južnom kineskom moru u narednih pet do deset godina, zar ne?”, rekao je Benon u martu 2016. godine, a sada prenosi “Independent”.

“Nema nikakve sumnje oko toga. Oni zauzimaju sprudove i postavljaju nosače aviona i pripremaju projektile. Dolaze ovamo, u SAD, i u lice nam kažu da su to drevne teritorijalne vode”, rekao je Trampov strateg u radijskoj emisiji.

Tenzije između Kine s jedne strane i SAD i Japana s druge rastu ovih godina zbog rasprave o stvarnom vlasniku djelova Tihog okeana. Kina tvrdi da su oni vlasnici mora i grade ogromna ostrva na koje smještaju vojna postrojenja.

Otkako je Donald Tramp pobijedio na izborima, a sve zbog antikineskih stavova prije izbora, odnosi dvije zemlje su se pogoršali.

Novi američki predsjednik Donald Tramp i njegovi najbliži saradnici su u svojim izjavama zastupali tvrdu politiku protiv Kine, a Tramp je Kinu nazvao “manipulatorom valute” i optužio je za nepoštenu trgovinu.

On je, takođe, ignorisao američku politiku “jedne Kine” i to javno pokazao telefonskim razgovorom sa predsjednicom Tajvana Tai Ing Ven, što je naljutilo zvanični Peking, koji Tajvan smatra dijelom Kine, podsjeća “Independent”.

Novi državni sekretar SAD Reks Tilerson je zagovarao angažovanje američke mornarice koja bi blokirala vještačka ostrva u Južnom kineskom moru, što bi Peking mogao da shvati kao ratni čin.

Indicije da se Kina priprema za sukob pojavile su se ranije ove nedjelje, kada su objavljene nepotvrđene informacije da je Kina postavila projektile dugog dometa bliže svojoj sjeveroistočnoj granici u provinciji Heilođijang, jer im je sa tog mjesta SAD u dometu.

Visoki zvaničnik kineske vojske nedavno je izjavio da rat Kine i SAD tokom mandata predsednika Donalda Trampa “nije samo slogan” već postaje “praktična stvarnost”.

Send this to a friend