Planeta

Najbogatiji sultan poznat je po bahanalijama – ispovijesti žena iz harema zaprepastile javnost

Hasanal Bolkijah (Foto: EPA)

Sultan od Bruneja je vrlo intrigantna ličnost o kojoj kolaju razne priče. Sultan od Bruneja se nalazi na tronu parlamentarne monarhije od 1967. godine, a njegovo bogatstvo procijenjeno je na 35 milijardi dolara. O bogatstvu Hasanal Bolkijaha se pričalo i pisalo naširoko, a njegov privatan život nije ništa manje ekstravagantan.

Sultan se u mladosti oženio svojom rođakom, a ubrzo i drugom ženom, bivšom stujardesom. Taj brak nije potrajao, pa je ona napustila palatu, a nekoliko godina kasnije se sultan zaljubio u novinarku Azrinaz Mazhar Hakim. Ona je od njega mlađa čak 33 godine, ali sultan za to nije mario. S druge strane, nije želio ni da se razvede od prve supruge koju je volio.

Sultan od Bruneja ima ukupno 12-oro djece, a svoj raksošan način života prenio je i na sinove, koji ni u čemu ne zaostaju za ocem.

Na primjer princ Abdul Malika, njegov trećerođeni sin, oženio se 2015, a “Forbs” je ovo vjenčanje opisao kao “kraljevsko vjenčanje koje je pobijedilo sva kraljevska vjenčanja”.

Trajalo je nedjelju dana, a mladenci su na glavnoj ceremoniji bili ukrašeni u neobične kombinezone optočene draguljima, dok je mlada držala buket od dragulja i plemenitih metala umjesto cvijeća.

Još jedan od sultanovih sinova – princ Abdul Matina voli da se kupa u luksuzu i da to javno pokazuje. Važi za pravu Instagram senzaciju na kom ga prati više od milion ljudi, a on rado dijeli detalje sa papreno skupih putovanja i kači fotografije sa jahti, privatnih aviona ili dok igra polo.

Tu nije kraj – i princ Azim, sultanov drugi sin, poznat je po tome što organizuje ekstravagantne zabave sa slavnim gostima, uključujući Pamelu Anderson, Dženet Džekson i Maraju Keri.

Rigorozni zakoni za stanovništvo

Sultan ove državice u aprilu 2019. je dospio o centar svjetske javnosti kada je pooštrio ionako rigorozan zakon iz 2013. baziran na šerijatskom pravu. Tako su danas u Bruneju na snazi brutalne kazne koje uključuju kamenovanje do smrti, amputaciju udova, bičevanje, i to za djela koja se u većini zemalja čak i ne tumače kao prekršaji – prevara, vanbračna trudnoća, nošenje neprikladne odjeće, homoseksualizam…

Brunej ima svega 400.000 stanovnika, a kako je bogat naftom i plinom, većina njih živi i više nego dobro. No, naravno bogatstvo sultana Hasanaja teško da iko može da premaši – godinama je bio najbogatiji čovjek svijeta, a ni danas nije daleko od toga. Njegova palata je najveća privatna rezidencija na svijetu sa 1.788 soba, 257 kupatila i klimatizovanih štala za 200 konja. Posjeduje više od 7.000 automobila, uključujući neke od najluksuznijih svih vremena, a najveći je kolekcionar mercedesa na svijetu.

Njegovo bogatstvo je neprocjenjivo

Koliko novca za razbacivanje zapravo ima možda najbolje pokazuje podatak da je za svoj 50. rođendan pozvao Majkla Džeksona da zabavlja zvanice, a za tri koncerta iskeširao je 17 miliona dolara.

Ipak, dok se vladarska porodica dobro zabavlja, ovo ne važi za ostatak zemlje – na Bruneju je zabranjen alkohol, ne postoje diskoteke, noćni klubovi, a zabranjeno je i slavljenje Božića, čak i ukrašavanje izloga krajem godine! Malobrojnim hrišćanima dozvoljeno je da ga proslave u svoja četiri zida, ali bez javnih obilježja.

Nasuprot svim zakonima koje je donio, sam sultan živio je i živi ekstravagantno i raskalošno, a njegove godine bile su obojene skandalima i bahatošću.

Sve je zasijenila priča o njegovom bratu Džefriju

On je sredinom 90-ih bio ministar finansija, a zajedno sa bratom uživao je u čarima koje su im novac i moć pružale. Imali su sopstveni harem u palati, organizovali raskalašne žurke, a mediji su ih karakterisali kao “stalne saučesnike u hedonizmu”. Džefri je išao dotle da je imao jahtu koju je nazvao “Si*e”, a dva manja broda krstio je imenima “Bradavica 1” i “Bradavica 2”.

Ovaj idiličan bratski odnos srušio se kao kula od karata kada je otkriveno da je iz kraljevske riznice nestalo 16 miliona dolara, a sultan je za ovo optužio upravo Džefrija. On je negirao optužbe, ali je svakako lišen položaja i “osuđen” na izgnanstvo.

Daleko teže od pronevjere novca, sultanu je pala činjenica da je Džefri izazvao skandal međunarodnih razmjera, trajno narušivši pozitivnu sliku o Bruneju. Naime, iscurjela su svjedočanstva nekoliko devojaka o seksualnim navikama princa Džefrija, a to neminovno povlačilo i razotkrivanje sultanovih sklonosti.

Bivša mis Kalifornije i Amerike Šenon Marketić 1997. otkrila je da je bila seksualna robinja na dvoru, u koju je prvobnitno došla da radi na promociji i marketingu za platu od 3.000 dolara dnevno. Sve se završilo tako što je u realnosti danonoćno bila na usluzi Džefriju, a otkrila je da je bila podvrgnuta ponižavajućem tretmanu i da je 32 dana bila zatvorena u sultanovoj palati.

Šenon je pokušala i da tuži sultana i princa pred američkim sudom, ali se to okončalo time što je braći odobren imunitet od zakonskog gonjenja, s obzirom da su šefoni država. U sudskim dokumentima stoji i da je Marketićeva svjedočila da je pored nje bilo još od 30-100 žena u sultanovom haremu.

Marketićeva nije bila jedina koja je otvoreno progovorila o svojoj agoniji – poslije nje se javio još čitav niz zapadnih ljepotica koje su imale “angažman” u sultanatu, najčešće nesvjesne toga gdje zapravo odlaze.

Džilijen Loren napisala je i knjigu “Moj život u haremu”, gdje je iznijela istinu o boravku u Bruneju. Ona je tamo stigla kada je imala samo 18 godina, a bila je raspologanju princu Džefriju sa još 40-ak drugih djevojaka. Otkrila je da ju je poslije godinu dana i nakon što je spavala sa njim više od stotinu puta, jednostavno “poklonio” sultanu koji je insistirao na tome da ga isključivo oralno zadovoljava.

“On je lud i dekadentan. U to vrijeme mi je to bilo privlačno, njegovo samopouzdanje, harizma i neukrotivost”, ispričala je Džilijen 2011. o princu Džefriju.

Na spisak žena sa ovakvim iskustvom upisala se i Plejboj zečica Rebeka Ferati, koja je Džefrija opisala kao “islamsku verziju Hju Hefnera” sa jednom razlikom – tom da nije imao pojma da organizuje dobre zabave.

Ono što je sigurno jeste da se sultanu Hasanalu bliži kraj, već je zašao u godine, a da će tron preuzeti neki od njegovih jednako ekscentričnih sinova.

Tags
Send this to a friend