Planeta

Broje se mrtvi u Gazi, beba umrla od suzavca

Ovog jutra u Jerusalimu i Pojasu Gaze je mirno. Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sjednicu na kojoj će razgovarati o jučerašnjim neredima. Najmanje 58 osoba je ubijeno, a 2.700 ranjeno kada su izraelske snage otvorile vatru tokom protesta protiv otvaranja ambasade SAD u Jerusalimu. Među poginulim je i jedna palestinska beba koja je umrla nakon udisanja suzavca. Za danas najavljeni novi protesti.

Poslije jučerašnjih izraelsko-palestinskih sukoba u kojima je najmanje 58 osoba ubijeno, na palestinskim teritorijama najavljeni su novi protesti.

<<<Haos zbog američke ambasade: U Gazi 55 osoba ubijeno, više od dvije hiljade ranjenih<<<

U Jerusalimu je ovog jutra mirno, a povećano je prisustvo policije koja legitimiše uglavnom građane arapskog porijekla, javlja specijalni izvještač RTS-a Vladimir Banić iz Jerusalima. Grad, inače, izgleda svečano, svuda su izraelske i američke zastave, kao i plakati u čast predsjednika SAD Donalda Trampa.

U Pojasu Gaze još se prebrojavaju žrtve, tako da broj ubijenih i ranjenih nije konačan. Najsvježija informacija glasi da je juče ubijeno najmanje 59 Palestinaca i 1.200 ranjeno, uglavnom hicima iz snajpera.

Mediji danas javljaju da je jedna palestinska beba umrla nakon udisanja suzavca tokom sukoba palestinskih demonstranata i izraelskih vojnika na protestima u Gazi, kod granice sa Izraelom.

Na zahtjev Kuvajta, danas će biti održana vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti UN. Predstavnik Palestine pri UN zatražio je da Savjet bezbjednosti osudi ubijanje Palestinaca, prenosi AP.

Sa druge strane, izraelski predstavnik pri UN zatražio je od Savjeta bezbjednosti da osudi Hamas, koji je predvodio proteste protiv otvaranja nove ambasade SAD u Jerusalimu i pod čijom je kontrolom Pojas Gaze.

Turska je najavila opoziv ambasadora iz Vašingtona i Tel Aviva, a ambasadora iz Izraela povlači i Južna Afrika.

“Izrael je teroristička država i koraci koje preduzimaju to i dokazuju. Nažalost, SAD sarađuju sa Izraelom nemilosrdno kao što su sarađivali sa kurdskom milicijom u Siriji i Islamskom državom, iako su govorili da se protiv nje bore. Ovo što je Izrael uradio je genocid i nije prvi put da je Izrael izvršio genocid”, rekao je turksi predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Američka administracija je decenijama izbjegavala preseljenje ambasade, što je Donald Tramp vrlo brzo učinio. Palestinci su time izgubili nadu da će se stvari političkim putem riješiti.

“Zločin selidbe američke ambasade je neopravdan, agresivan čin prema našoj zemlji i vječnoj prijestonici Palestine – Jerusalimu”, rekao je predstavnik Hamasa Halil el Haja.

Zamjenik portparola Bijele kuće Radž Šah rekao je da su svjesni izvještaja o nasilju u oblasti Gaze.

“Odgovornost za tragične smrti su samo na Hamasu. Hamas je namjerno i cinično provocirao ovakav odgovor i, kao što je rekao državni sekretar, Izrael je imao pravo da se brani”, poručio je Šah.

Send this to a friend