Planeta

Napad na međunarodni sud u Hagu dio Trampove politike

Džon Bolton

Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu saopštio je da će “nastaviti da radi neumorno”, nakon što mu je savjetnik za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država Džon Bolton zaprijetio sankcijama ukoliko nastavi istragu o navodnim ratnim zločinima SAD u Avganistanu.

Sud u Hagu, koji istražuje genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, naveo je u saopštenju 11. septembra da je nezavisna i nepristrasna institucija sa podrškom 123 zemlje.

Svjetski mediji pišu kako Boltonov govor predstavlja napad Trampove administracije na globalni poredak zasnovan na pravilima i njegovog pravnog zastupnika, Međunarodni krivični sud.

Boltonov povratak na pređašnje stanje

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika Amerike Donalda Trampa otkrio je detalje spoljne politike njegovog šefa “Prvo Amerika”, omalovažavajući međunarodnu organizaciju koju klevetaju konzervativci, potvrdivši takođe pro-izraelsko skretanje najavljujući zatvaranje kancelarije za oslobađanje Palestine u Vašingtonu, piše Njujork Tajms.

“Danas, uoči 11. septembra, želim da dostavim jasnu i nedvosmislenu poruku u ime predsjednika,” rekao je Bolton u ponedjeljak. “Sjedinjene Države će koristiti bilo koja sredstva neophodna da zaštite svoje građane i naše saveznike od nepravednog gonjenja ovog nelegitimnog suda”.

NYT objašnjava da je Bolton u ponedjeljak rekao da su njegove primjedbe bile podstaknute indikacijama da sud želi istražiti ponašanje američkih trupa u Avganistanu.

“Sa Boltonom na vlasti, Bijela kuća se vratila na jezik iz 2002. i 2003. godine… S obzirom na predistoriju Boltona, advokati i aktivisti za ljudska prava rekli su da nisu iznenađeni da će se Trampova administracija vratiti neprijateljskom stavu. Međutim, neki su rekli da su uznemireni zbog njegovih prijetnji sudijama u sudu.“

Neprihvatljivo lice američke izuzetnosti

Britanski Gardijan piše da je naslov Boltonovog govora u Vašingtonu – “Zaštita američkog konstitucionalizma i suvereniteta od međunarodnih pretnji” – zvučao bezvrijedno, a pomalo i pompezno.

“Međutim, tekst govora predstavlja razarajući i nekontrolisan napad Trampove administracije na globalni poredak zasnovan na pravilima i njegovog pravnog zastupnika, na međunarodni krivični sud. Otvoreno rečeno, to je sveobuhvatan pokušaj Donalda Trampa da najistaknutiji krivični tribunal na svijetu, Međunarodni krivični sud prestane sa radom, a samim tim i sam koncept međunarodne pravde. Bolton je čovjek koji maše nožem. I postoji velika mogućnost da će uspjeti,“ stoji u tekstu.

Gardijan smatra i da je Trampov treći izbor za savjetnika za nacionalnu bezbjednost prikladan glasnik ove poruke.

“Ipak, dio Boltonove ponude je bio da predloži da američke sankcije i druge kaznene mjere protiv suda i njegovog osoblja mogu pomoći američkim saveznicima ako se i oni nađu na optuženičkoj klupi. To se može odnositi na Izrael, s obzirom na trenutnu preliminarnu istragu MKS-a u Palestini…

Kolaps suda bi dobrodošao i u Rusiji, gdje režim ruskog predsjednika Vladimira Putina dijeli Trampovu neprijateljstvo prema obavezujućim transnacionalnim pravnim pravilima i standardima i njegovom apetitu za nekažnjivost. Rusija se trenutno suočava sa preliminarnim istraživanjem MKS-a u Ukrajini.

Isto tako, Kina, koja bezobzirno gazi po međunarodnom pravu u Južno-kineskom moru i na Tajvanu, vjerovatno neće biti žao što će vidjeti da sud prestaje sa radom. Međutim, američki potez sluti još jedan sukob sa Evropom, gdje je MKS visoko cijenjen.“

Gardijan zbog toga ističe da Tramp kaže da se bori za suverenitet SAD-a, ali, to za ostatak svijeta, izgleda kao neprihvatljivo lice američke izuzetnosti.

Odraz dugotrajnog neprijateljstva

Vašington Post piše da je izjavom o zabrani ulaska sudija MKS-a u SAD Bolton zapravo rekao da ovi zvaničnici, uključujući i ugledne pravnike i aktiviste, mogu dobiti isti tretman kao i određeni oligarsi povezani s Kremljem ili finansijeri ekstremističkih skupina.

Bolton je otvoreno pozvao na kolaps MKS-a, na sličan način kako to rade desničarski populisti kako bi uništili Evropsku unije, piše Post. Kao i oni, Bolton je eksplicitno napao “dogmu globalnog vladanja” u bloku i pozdravio odluku Britanije da ga napusti.

Oštra retorika odražava Boltonovo dugotrajno neprijateljstvo prema MKS-u, instituciji protiv koje je lobirao dok je služio u administraciji Džordža V. Buša. Bolton i neki republikanski saveznici vide moć organizacije kao nezakonitu povredu nacionalnog suvereniteta i navodno kršenje američkih ustavnih prava.

Istina, sud ima male nadležnosti nad Sjedinjenim Državama koje, kao i druge velike sile, uključujući Indiju i Kinu, nikada nisu ratifikovale konvenciju koja je uspostavila sud.

“Tadašnji predsjednik Bil Klinton potpisao je konvenciju 2000. godine,” objasnio je Emili Tamkin iz Bazfida, ali je nikada nije predao Kongresu na ratifikaciju, a Buš je ovlastio Sjedinjene Države da je “ne potpišu” u maju 2002. godine”, što je odluka koju je Bolton glasno podržao.

Zašto Bolton napada MKS?

BBC kao prvi razlog za Boltonovu izjavu navodi prošlogodišnji zahtjev tužioca MKS-a Fatou Bensouda za potpunom istragom o navodnim ratnim zločinima u Avganistanu, koji bi kao počinioce uključivao sve američke vojne i obavještajne službenike.

“U izvještaju MKS-a iz 2016. godine rečeno je da postoji osnovana sumnja da se veruje da je američka vojska počinila mučenje na tajnim pritvorskim mjestima u Avganistanu kojom upravlja CIA, kao i da su afganistanska vlada i talibani počinili ratne zločine,“ podsjeća BBC i dodaje:

“Druga oblast o kojoj je govorio Bolton je bio palestinski potez da dovede Izrael pred MKS zbog optužbi za kršenje ljudskih prava u Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali – potez koji je Izrael odbacio kao politizovan.“

U istom tekstu reporterka BBC-a iz Bijele kuće Tara Mekelvi navodi da je Bolton kao diplomata bio poznat kao ratoboran, odnosno da je jednom rekao da kada bi zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku “izgubila 10 spratova, ne bi bilo mnogo razlike”.

“Kao savjetnik za nacionalnu bezbjednost, ponekad je bio agresivniji od predsjednika – i bio je obuzdan. Međutim, u ponedjeljak je Bolton napravio svoj prvi glavni potez kao savjetnik za nacionalnu bezbjednost i pokazao da je sinhronizovan sa predsjednikom. Prijeteći sankcijama sudijama MKS-a, on pomaže u jačanju predsjedničke politike “Prvo Amerika”.“

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend