Planeta Napeto na G7

Sedam bledunjavih: Kako je ugledni list opisao lidere najrazvijenijih zemalja

Zahvaljujući ekonomskoj moći, Grupa sedam dugo je vukla konce u svijetu. Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Japan i Kanada predstavljaju otprilike desetinu svjetskog stanovništva, ali oko tri četvrtine globalne ekonomske moći.

Odnos snaga se, međutim, u međuvremenu, značajno promijenio. Ako se kao mjerilo uzmu kupovna moć i obim trgovine, ove godine bi Kina trebalo da bude vodeća sila u G7, a Indija i Rusija bi, ako ništa drugo, barem bile članice.

Kada je u pitanju globalna politika, “Sedam veličanstvenih”, prerasli su u “Sedam bledunjavih”, ocjenjuje “Bild”.

Emanuel Makron

Domaćin samita G7 u Bijaricu Emanuel Makron (41) kod kuće se bori s nezadovoljnim Francuzima i protestima Žutih prsluka, izgubio je na evropskim izborima od desničarskog nacionalističkog Nacionalnog saveza Marin le Pen i izaziva kontroverze u Evropi.

Iako je uporno insistirao na zajedništvu unutar EU, uoči samita G7 zaprijetio da će, iz protesta protiv ophođenja brazilskih vlasti prema šumskim požarima u Amazoniji, samostalno obustaviti slobodnu trgovinu s južnoameričkim trgovinskim savezom Merkosur, budući da Njemačka odbija da to učini.

Istočnoeveropskim zemljama u EU smeta Markonov nadobudni stav, koji ne doprinosi jačanju Evrope.

Koliko je G7 u međuvremenu oslabila ilustruje činjenica da Makron za samit u Bijaricu ne predviđa potpisivanje zajedničke završne deklaracije, već samo pojedinačne dokumente o različitim temama, koje će moći da potpiše ko hoće.

Angela Merkel

Njemačka kancelarka (65) unaprijed je smanjila očekivanja.

“Bolje je da razgovaramo jedni s drugima, nego jedni o drugima, a G7 je odlična prilika za to”, rekla je u nedjeljnom podkastu.

I učesnici samita znaju da je Merkelova na kraju mandata, da predvodi krhku koaliciju, koja je suviše slaba da bi sprovodila velike odluke u djelo.

Za razliku od Makrona, zauzela je diplomatski stav prema Brazilu, istakavši da treba razgovarati s vlastima o požarima.

Donald Tramp

Američki predsjednik (73) prvobitno nije htio da prisustvuje samitu u Bijaricu, ali su ga na to nagovorili, tvrde izvori blisku Trampu.

Politički pregovori u većim grupama njega uglavnom ne zanimaju. I dalje traži više novca za naoružanje od NATO partnera, vodi svoj trgovinski rat s Kinom, dok Evropa i dalje polaže važnost na poslovnu saradnju s Pekingom i uzdržava se od kritika na račun Kine zbog protesta u Hongkongu.

Tramp je zaprijetio Makronu kaznenim carinama na vino, ukoliko Pariz bude insistirao na oporezivanju američkih internet koncerna. Ostale učesnike samita od trenutka kada je izabran za predsjednika, iritira činjenica da je cio svijet zaokupljen samo time šta Tramp radi, kaže ili odbija da prihvati.

Boris Džonson

Novi britanski premijer Boris Džonson (55) prvi put prisustvuje samitu G7, čije ga teme nimalo ne zanimaju: borba protiv nejednakosti, ravnopravnost polova, slobodna trgovina i digitalizacija.

On je potpuno zaokupljen pripremama za Bregzit, a na marginama samita sa učesnicima želi da ispita šanse za naknadne pregovore, dok će s Trampom pokušati da postigne dogovor o mogućem trgovinskom sporazumu. Njih dvojica se odlično razumiju, barem za sada.

Đuzepe Konte

Italijanski premijer Đuzepe Konte (55) upravo je podnio ostavku, samo je privremeno na funkciji i pokušava da formira novu vladu u Rimu. U uslovima kada ne znate da li ćete i sa kojim partnerima vladati, teško da možete da se dogovarate s bilo kim o bilo čemu. I njegova pažnja je okrenuta ka događajima kod kuće, prema tome, nije neki oslonac “velike sedmorke”.

Šinzo Abe

Japanski premijer (64) ostvario je ubjedljivu pobjedu na izborima za gornji dom u julu i posljednji je stub stabilnosti unutar G7. U unutrašnjoj politici odavno pokušava da obriše tzv. član o pacifizmu iz Ustava, zaostavštinu američke okupacije poslije Drugog svjetskog rata.

Abe se dobro razumije s Trampom i pokušaće da postigne dogovor s njim o trgovinskom sporazumu između dvije zemlje.

Džastin Trudo

Kanadski predsjednik vlade Džastin Trudo (47) takođe ima mnogo problema kod kuće. Komisija za etiku ga je upravo kritikovala zbog pokušaja da spriječi istragu afere zbog korupcije.

Osim toga, poslije parlamentarnih izbora u Jesen, krivulja njegove popularnosti je u padu.

Osim toga, na regionalnim izborima u Ontariju pobijedio je predstavnik konzervativno-nacionalne struje Dag Ford (54), koga komentatori već opisuju kao “Kanadskog Trampa”.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Окле
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Окле
Gost
Окле

Разлог свему томе је јачање Кине, Русије, Индије и Бразила, које преузимају водство у економији а западне силе нијесу способне да их зауставе.

Send this to a friend