Planeta

Napetost u odnosima SAD-Iran: Stvaranje vojne koalicije za zaštitu plovnih puteva

Foto: Twitter

Sjedinjene Američke Države dalje razvijaju planove za formiranje vojne koalicije koja bi brinula o bezbjednosti strateških pomorskih linija Irana i Jemena usred rastućih tenzija s iranskim vođama, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Admiral Džozef Danford, predsjedavajući Združenim snagama SAD, rekao je novinarima 9. jula da će Pentagon koaliciji pružiti komandnu pomoć i asistirati kod nadgledanja.

Savezničke zemlje koje se pridruže koaliciji patrolirale bi vodama u blizini komandnih brodova SAD i pratile trgovačke brodove obilježene nacionalnim zastavama kroz prometne vode s gustim saobraćajem između Arapskog poluostrva i Roga Afrike.

“Uključeni smo u razgovore sa određenim brojem zemalja s kojima razgovaramo o mogućnosti formairanja zajedničke koalicije koja bi osigurala slobodu plovidbe Ormuskim moreuzom i prolazom Bab al-Mandab”, rekao je Danford novinarima nakon sastanka s vršiocem dužnosti sekretara odbrane SAD, Markom Esperom i državnim sekretarom Majkom Pompeom.

“Smatram da ćemo tokom nekoliko narednih sedmica identifikovati koje države imaju političku volju da podrže tu inicijativu, a onda ćemo raditi direktno s vojskama da identifikujemo specifične kapacitete koji bi davali podršku.”

Danford nije govorio koliko partnerskih zemalja se očekuje da će ući u koaliciju, ali rekao je da bi njen doseg i napori mogli biti određeni brojem članova.

“To će varirati. Dakle, s malim brojem članova možemo imati malu misiju koju ćemo proširivati kako se broj zemalja koje žele da budu učesnice bude povećavao.”, kazao je.

Zvaničnici SAD javno su raspravljali o planovima za stražarenje vodenim putevima, ali Dunford napominje da se koalicijom takođe teži pojačati bezbjednost u jemenskom dijelu prelaza Bab al-Mandab, što je, kako se čini, novi element.

Uski prolaz Bab al-Mandab povezuje Crveno more s Adenskim zalivom i Arapskim morem.

Vašington krivi Teheran i borce koji su u savezu sa Iranom za nedavne napade na brodove u toj regiji. Iran poriče da je bio uključen u napade koji su napravili štetu na brodovima nekoliko država.

Iran dugo prijeti da će, ako ne bude mogao izvoziti svoju naftu, zatvoriti strateški Ormuski moreuz kroz koji prolazi gotovo petina ukupne svjetske nafte.

Američki predsjednik Donald Tramp dao je obećanje – u znak pritiska na Teheran zbog pregovora o nuklearnom programu – da će se iranski izvoz nafte smanjiti na nulu.

Tramp se povukao iz značajnog nuklearnog sporazuma iz 2015. koji je Iran potpisao sa šest svjetskih sila, rekavši da uslovi [sporazuma] nisu bili dovoljno strogi da spriječe Teheran da razvije nuklearno oružje.

Send this to a friend