Planeta

Nastavljaju se sukobi između Palestine i Izraela, novi rat sve izvjesniji

Foto: Twitter

Nastavljaju se žestoki sukobi između palestinskih protestanata i izraelskih snaga širom Zapadne obale, prenosi Večernji.hr. U Pojasu Gaze došlo je i do oružanih sukoba između pripadnika Hamasa i izraelske vojske, za koje analitičari strahuju da bi se mogli pretvoriti u opšti rat.

Palestinci u Jerusalimu, na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze bili su pozvani na “Dan bijesa”, čemu su se hiljade ljudi i odazvale i sukobile se s izraelskim vojnicima i policajcima.

Iz Gaze je u petak ispaljena raketa prema izraelskom gradu Sderotu. To je treća raketa ispaljena prema Izraelu, u znak protesta protiv odluke Donalda Trampa. Prema izraelskim izvorima, jedan projektil je pao na parking u gradu Sderotu i prouzrokovao veliku materijalnu štetu na više od deset automobila.

>>>Rastu tenzije zbog Jerusalima, dvije rakete ispaljene na Izrael<<<

Na raketiranje s palestinskih područja, izraelski borbeni avioni odgovorili su napadom na poligon za vojnu obuku i uništili skladište oružja. U tom napadu četvero Palestinaca je ubijeno, a desetine su povrijeđene. Za sada, prema izvještaju palestinskog Crvenog polumjeseca, poginulo je šest Palestinaca, a više od 1.500 ih je povrijeđeno.

Palestinski novinar Dib Hurani, koji se nalazi na Zapadnoj obali, kazao je za Večernji list da situacija na tom području podsjeća na prve dvije intifade i niko ne zna i ne može predvidjeti u kojem će se smjeru razvijati ti sukobi.

“Palestinci su odlučni u nastavku protesta sve dok američki predsjednik Donald Tramp ne promijeni svoju odluku. Zabrinjava što je izraelska vojska naoružala gotovo sve stanovništvo izraelskih naselja na Zapadnoj obali i vrlo lako bi mogli izbiti oružani sukobi, koji bi sigurno odnijeli brojne živote. Novinarima je izuzetno teško da rade. Već ih je nekoliko stradalo u sukobima”, dodao je Hurani.

Ž.N.

Send this to a friend