Planeta

Ne tolerišu nezavisnost medija: Kina vodeća po broju novinara u zatvoru

Najmanje 250 novinara je iza rešetaka u svijetu, a po tome je na prvom mjestu Kina, jedan od autoritarnih režima koji ne tolerišu nezavisnost medija, saopštila je američka nevladina organizacija za slobodu štampe “Komitet za zaštitu novinara” (CPJ).

Mnogi od ovih novinara optuženi su da su “neprijatelji države” ili da su objavljivali “lažne vijesti”, primijetio je CPJ sa sjedištem u Njujorku.

Naveo je Tursku, Saudijsku Arabiju, Eritreju, Vijetnam i Iran kao zemlje u kojima je to zanimanje takođe posebno rizično.

CPJ je identifikovao najmanje 48 novinara zatvorenih u Kini, jedan više nego 2018. godine.

Turska sledi sa 47 što jeste manje nego 2018. godine (68), ali nije i stvarno poboljšanje, jer je vlada u ankari uspjela da zatvori više od stotinu medija i pokrene krivično gonjenje zbog “opravdavanja terorizma”, te su mnogi novinari izgubili posao ili su zastrašeni.

“Desetine novinara u Turskoj čekaju suđenje, dok su drugi osuđeni u odsustvu i preti im hapšenje ako se vrate u svoju zemlju”, naglasio je Komitet.

Na neslavnom podijumu su i Saudijska Arabija i Egipat, sa po 26 novinara u zatvorima. U Saudijskom kraljevstvu je zatvoreno 18, a da ne znaju za šta su okrivljeni, a CPJ je zabrinut i zbog tamošnjih slučajeva “premlaćivanja, paljenja i ndovoljne ishrane političkih zatvorenika, uključujući četiri novinara”.

Ukupno 250 novinara u svijetu i dalje je preveliki broj, smatra CPJ, čak i ako je manji nego 2018. (255) i 2016. godine (273).

Među karakterističnim slučajevima, ta NVO je navela Kineskinju Huang Sećin, uhapšenu u oktobru poslije reportaže o svom učešću u pro-demokratskim povorkama u Hongkongu, i Egipćanina Mohamada Mosaeda, kažnjenog jer je poslao jedan “tvit” tokom zabrane korišćenja interneta kojom je vlast ograničila širenje vijesti o demonstracijama zbog poskupljenja cijena goriva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
eto vi ga na
Gost
eto vi ga na

Kamo sreće da je ex YU ovako radila.

Nisu svi isti
Gost
Nisu svi isti

Loši i zlonamjerni novinari podstrekavaju ratove i strani su plaćenici. Dobronamjerni novinari koriste moć medija da pozitivno utiču na život svoga naroda. Zato ih treba razlikovati.

Send this to a friend