Planeta

Nekadašnji Bušov savjetnik na čelu američkog Vrhovnog suda

Kavano

Američki predsjednik Donald Tramp imenovao je Breta Kavanoa, bivšeg savjetnika nekadašnjeg predsjednika Džordža Buša, za novog sudiju Vrhovnog suda.

Kavano (53) je, kako navodi AP, prilično konzervativan sudija sa dobrim političkim vezama, a njegovim imenovanjem kreće žestoka bitka sa demokratama pošto Tramp nastoji da Vrhovni sud “pomjeri” još više u desno.

Ovo je možda jedna od najdalekosežnijih odluka Trampa u njegovom predsjedničkom mandatu, konstatuje Glas Amerike.

Tramp je izabrao Kavanoa kao kandidata za novog sudiju Vrhovnog suda, umjesto Entonija Kenedija koji odlazi u penziju, nazvavši ga “briljantnim pravnikom koji je posvetio život javnoj službi”.

Konzervativno orijentisan Kavano je proteklih 12 godina bio federalni sudija. Nije mu strana politika izvršne grane vlasti, a povremeno ga je pratila kontroverza.

Prije nego što je postao sudija, sredinom 90-ih bio je dio tima specijalnog tužioca Keneta Stara i dobio zadatak da istraži smrt zamjenika pravnog savjetnika Bila Klintona, Vinsa Fostera.

Pojedini konzervativci, teoretičari zavjere, sumnjali su da je riječ o ubistvu a ne samoubistvu. Međutim, Kavano i ostatak Starovih istražitelja zaključili su da je Foster zaista izvršio samoubistvo.

Kavano je takođe obavio preliminarni rad i prikupljanje pravne dokumentacije u okviru procesa opoziva predsjednika Bila Klintona zbog afere sa pripravnicom u Bijeloj kući Monikom Levinski. Takođe je bio angažovan u ponovnom brojanju glasova u državi Floridi 2000. godine, kada je Džordž Buš izabran za predsjednika.

Nakon toga je postao Bušov sekretar osoblja i često je putovao sa predsjednikom.

Kavano je poznat kao pobožni katolik, a njegov stav prema jednom od politički najkontroverznijih pitanja u Americi – abortusu, izazvao je zabrinutost.

Send this to a friend