Planeta Potez izraelskog premijera naišao na brojne osude

Netanjahu održao sjednicu vlade u šatoru u dolini Jordana

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zakazao je svoju posljednju sjednicu vlade pred izbore 17. septembra na dijelu Zapadne obale koji namjerava da anektira ako bude ponovo izabran.

Vlada Izraela sastala se danas u dolini Jordana, a ne u Jerusalimu, kao inače.

Netanjahu je obećao da će proširiti suverenitet Izraela na dolinom Jordana koja čini skoro 30 odsto Zapadne obale i anektirati jevrejska naselja. To je izazvalo mnogobrojne međunarodne osude.

Kritičari kažu da bi takav potez mogao da zapali Bliski istok i eliminiše posljednju nadu Palestinaca da osnuju državu.

U Izraelu se Netanjahuova obećanja poput aneksije u izbornoj kampanji smatraju štosom za privlačenje glasača desničara. On takođe tvrdi da ima prevara u okruzima gdje žive izraelski Arapi i da je Izrael locirao ranije nepoznato iransko nuklearno postrojenje, kao i da je novi rat u Gazi po svoj prilici neizbježan.

“Ovo nije samo istočna kapija Izraela, to je odbrambeni zid od istoka, jer dolina Jordana, zajedno sa teritorijama koje će biti dio Izraela, garantuje da će vojska ovdje biti zauvijek. Umjesto da imamo zemlju koja je samo nekoliko kilometara široka to je zemlja sa strateškom dubinom i strateškom visinom”, rekao je Netanjahu u šatoru gdje je održana sjednica njegove vlade.

Izrael je osvojio dolinu Jordan zajedno sa ostatkom Zapadne obale i istočnim Jerusalimom od Jordana u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Više od 2,5 miliona Palestinaca sada živi na okupiranim teritorijama uz gotovo 700.000 jevrejskih naseljenika. Izrael je već anektirao istočni Jerusalim, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci i međunarodna zajednica smatraju jevrejska naselja nelegalnim.

Dolina Jordana je rijetko naseljena jevrejskim naseljenicima, većinom sekularnim poljoprivrednicima, a Palestinci smatraju da ne može biti nezavisne države koja ne kontroliše granicu.

Ako dolina bude anektirana, oni će izgubiti plodno zemljište i jedno od malog broja područja gdje još ima otvorenog prostora za razvoj.

Izraelska kontrola doline Jordan ima veliku podršku u Izraelu. To područje se smatra ključnom bezbjednosnom prednošću jer obezbjeđuje tampon zonu protiv potencijalnih napada s istoka. Međutim, s obzirom da je aneksija najavljena baš uoči izbora, Netanjahu je politizovao to pitanje.

Njegov glavni rival Beni Ganc, penzionsani komandant vojske, takođe podržava zadržavanje kontrole Izraela nad dolinom Jordana.

Netanjahuova konzervativna partija Likud je u mrtvoj trci s Gancovim savezom partija centra Plavo bijelo, sudeći po ispitivanjima javnog mnjenja.

Netanjahuu je veoma važno da ponovo bude premijer jer misli da mu je to najbolji način da izbegne suočavanje s optužnicom za korupciju. U otvorenom pismu tiražnom listu Jediot ahronotu, Netanjahu je ocijenio da su sada, kada predsjednik SAD Donald Tramp planira da predstavi svoj dugo očekivani bliskoistočni plan, uslovi “sazreli” za proširenje suvereniteta na “sva jevrejska naselja i područja od strateškog i nacionalnog interesa na Zapadnoj obali.

Send this to a friend