Planeta

Netanjahu optužen za korupciju u tri slučaja

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i formalno je optužen za korupciju, nakon što je ranije povukao svoj zahtjev za parlamentarnim imunitetom.

On je povukao svoj zahtjev za imunitet od sudskih procesa u utorak, samo nekoliko sati prije početka parlamentarnih procedura, prenosi agencija AP.

U saopšenju objavljenom na njegovom zvaničnom profilu na Facebooku, Netanjahu, koji je u posjeti Vašingtonu pred objavu mirovnog plana predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, napisao je kako je “odlučio da se ova prljava igra ne nastavi”.

Izraelski Parlament (Kneset) danas treba razgovarati o formiranju komiteta koji bi trebao razmatrati premijerski zahtjev za imunitet od tužbi.

Netanjahu je u novembru prošle godine optužen za prevaru, kršenje povjerenja i mito u tri odvojena slučaja. On negira da je bilo šta protivzakonito uradio, navodi AP.

Netanjahuova stranka Likud planira bojkotovati zasijedanje Knesseta.

‘Sudbonosni sat’

“U ovom sudbonosnom satu za narod Izraela, kada sam u Sjedinjenim Američkim Državama na istorijskoj misiji stvaranja stalnih granica Izraela i osiguranja naše bezbjednosti u decenijama koje dolaze, Kneset treba otvoriti novu izložbu cirkusa o uklanjanju imuniteta”, napisao je na Facebooku.

Netanjahu i Trump se trebaju sastati u Bijeloj kući kako bi dugo očekivani Trampov mirovni plan bio objavljen.

Povlačenje zahtjeva za imunitet otvara put za sudske procese protiv premijera koji se priprema za nove vanredne izbore 2. marta.

Kneset se i dalje treba okupiti uprkos povlačenju zahtjeva Netanjahua pošto komitet treba razmatrati i zahtjev za imunitet bivšeg ministra Haima Katza koji se takođe tereti za korupciju.

Send this to a friend