Planeta

Netanjahu: Tramp mi je čestitao iz aviona

Benjamin Netanjahu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da mu je predsjednik SAD Donald Tramp telefonirao iz predsjedničkog aviona da mu čestita na izbornoj pobjedi.

Netanjahuov kabinet je izdao saopštenje da je Tramp “srdačno čestitao” Netanjahuu koji je zahvalio predsjedniku za njegovu “veliku podršku Izraelu”, uključujući priznanje Bijele kuće Jerusalima kao glavnog grada Izraela i izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni.

Nešto ranije je Tramp na Tviteru objavio fotografiju uz potpis “Trampove zastave se vijore na Bibijevoj (Netanjahuovoj) proslavi pobjede prošle noći”.

U trenutku kada su prebrojani skoro svi glasovi na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Izraelu, Netanjahu je zadržao malo vođstvo nad rivalom Benijem Gancom i izgleda da će moći da osnuje narednu vladu, navodi AP.

Netanjahu je u izbornoj kampanji isticao svoje uspjehe u spoljnoj politici i bliske odnose sa svjetskim liderima, pogotovo Trampom.

Izraelski mediji navode da je premijer Izraela zahvalio američkom lideru i za suprotstavljanje iranskom režimu i nedavnoj odluci da se iranska Revolucionarna garda označi stranom terorističkom organizacijom.

Takođe javljaju da je državni sekretar SAD Majk Pompeo u ponedeljak odbio da komentariše Netanjahuove nedavne izjave i namjeru da Izrael anektira djelove okupirane Zapadne obale ako bude ponovo premijer.

Netanjahu je rekao i da je o tome razgovarao sa Trampovom administracijom i da će ona prihvatiti njegovu poziciju.

Send this to a friend