Planeta Građani u panici

Nevrijeme i u SAD: Potopljen Nju Orleans, očekuje se uragan

Tropska oluja poplavila je danas ulice Nju Orleansa i paralisala saobraćaj.

Zabrinutost je porasla jer je moguć uragan koji bi prije vikenda mogao da pogodi obalu Meksičkog zaliva i podigne vodostaj rijeke Misisipi do vrha zaštitnih nasipa tog američkog grada.

Oluja je još bila daleko u Meksičkom zalivu kada je u Nju Orleansu jutros palo čak 180 litara kiše po kvadratnom metru za svega tri sata.

Državama Misisipi i Teksas takođe prijeti obilna kiša.

U Nju Orleansu ulice su se pretvorile u brze rijeke koje su nosile kante za smeće i otpad. Voda je bila do prozora automobila od kojih su mnogi napušteni, a nekim ulicama su veslali kajakaši.

Nakon katastrofe sa uraganom Katrina 2005. godine sa 1.500 mrtvih, i poplave tokom uragana Rita septembra iste godine, od kojih se Nju Orleans još nije sasvim oporavio, poplava ga je pogodila i treći put, tokom oluje u avgustu 2017. godine.

Ta poplava je pokazala velike probleme u službi koja je nadgledala drenažu, a to je dovelo do smjenjivanja osoblja u gradskoj vlasti i preduzeću za vodovod i kanalizaciju, uz velike popravke infrastrukture.

Gradski odbor je danas saopštio da radi 118 od 120 velikih pumpi za drenažu tla.

Prognostičari kažu da bi Luiziana mogla do ponedjeljka dobiti i svih 30 litara kiše po kvadratnom metru, a pojedina područja čak 46 litara.

Jaka očekivana kiša mogla bi podići vodostaj već nadošle rijeke Misisipi opasno blizu vrhova nasipa koji štite Nju Orleans.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Fromneworleans
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fromneworleans
Gost
Fromneworleans

Nije bilo poplave 2017. Ta “poplava” je bila ista kao i bilo kakva kada padne malo vise kise u New Orleansu. I ocekuje se tropska oluja, ne uragan.

Send this to a friend