Planeta Kad bi Evropa glasala

Njemci, Francuzi, Grci i Italijani bi glasali za Bajdena, Rusi vole Trampa, Turci neodlučni

Foto: Twitter

Izbori za predsjednika SAD se uveliko bliže, a anketari širom Evrope pitali su birače koga favorizuju u trci između aktuelnog predsjednika SAD Donalda Trampa i bivšeg potpredsjednika SAD Džoa Bajdena.

Na osnovu svih podataka koje su prethodno dale različite agencije za istraživanje javnog mnjenja koje su postavljale identično, hipotetičko pitanje građanima – da li bi glasali za Bajdena ili Trampa na predsjedničkim izborima u SAD – Europa Elects procjenjuje da bi oko 80 odsto birača u EU glasalo za Bajdena na predstojećim izborima u SAD, a preostalih 20 odsto za Trampa.

Tako je u Njemačkoj 62 odsto birača odgovorilo da bi glasalo za Džoa Bajdena, a samo 10 odsto je reklo za Donalda Trampa.

Istraživanje u Francuskoj pokazalo je da bi 50 odsto glasača podržalo demokratskog kandidata, Bajdena, dok bi samo 10 odsto dalo podršku republikanskom kandidatu, Trampu.

U Italiji bi 49 odsto biračkog tijela glasalo za Bajdena, a 15 odsto za Trampa.

Kada bi Španci mogli da biraju predsjednika SAD, odlučili bi se za Bajdena, odnosno za njega bi glasalo 54 odsto glasača, dok bi Trampa izabralo 11 odsto.

Poljska, koja je inače jedna od konzervativnijih evropskih zemalja, i jednom i drugom kandidatu dala bi podjednaku podršku, pokazale su ankete.

U Švedskoj je 73 odsto ispitanika odgovorilo da bi glasalo za Bajdena, a samo 10 odsto za Trampa.

Mađarska, takođe, ima konzertvativnije stanovništvo od većine evorpskih zemalja. Međutim, čini se da bi većina dala podršku Bajdenu na izborima za predsjednika SAD. Istraživanje je pokazalo da bi 33 odsto birača dalo podršku Bajdenu, a 23 odsto Trampu.

U Belgiji bi 63 odsto birača glasalo za Bajdena, a 10 odsto za Trampa.

Kada bi se Holanđani pitali ko će naredne četiri godine voditi SAD, odlučili bi se za Bajdena. Njemu bi podršku dalo 65,6 odsto birača, a Trampu 16,5 odsto.

Istraživanje u Finskoj pokazalo je da bi se za Bajdena, kao predsjednika SAD, opredijelilo 75 odsto birača, dok bi za Trampa glasalo 10 odsto Finaca.

Ankete u Grčkoj otrkile su da bi 71 odsto birača glasalo za Bajdena, a 15 odsto za Trampa.

Birači u Irskoj podržali bi, takođe, Bajdena na izborima u SAD, njih 80 odsto, a samo 13 odsto biralo bi Trampa.

Za razliku od ostalih članica EU, Rusija koja nije njen dio, veću podršku bi dala Donaldu Trampu nego Džou Bajdenu. Za Trampa bi glasalo 68 odsto Rusa, a za Bajdena 33 odsto.

Od ostalih država koje nisu u EU, građani Velike Britanije podržali bi Bajdena sa 81 odsto glasova, a Turci sa 53 odsto, u odnosu na Donalda Trampa.

Send this to a friend