Planeta

Njemci se više plaše Trampa nego terorizma

Njemci više strahuju od Donalda Trampa nego od migracija i terorizma, pokazuje studija o strahovima Njemaca koja je objavljena u četvrtak.

“Šezdeset i devet posto ispitanih najviše strahuje od opasnosti koju sa sobom donosi politika Donalda Trampa. Američki predsjednik Njemcima više utjeruje strah u kosti nego posljedice izbjegličke politike (63 posto) ili terorizam (59 posto)”, pokazala je studija osiguravajućeg društva R+V pod nazivom “Strahovi Njemaca”.

“Na vrhu strahova Njemaca nalaze se prije svega političke teme, kako na unutrašnjem tako i na vanjskom planu”, rekla je prilikom predstavljanja studije u Berlinu Brižit Romsted, voditeljka informativnog centra R+V osiguranja.

Strah od politike Donalda Trampa

Dosad nijedna tema u ispitivanju strahova Njemaca nije zabilježila toliko visoke vrijednosti kao strah od Trampove politike.

Na listi strahova Njemaca se nalazi i strah od prirodnih nepogoda (56 posto), štetnih sastojaka u namirnicama (55 posto), kao i strah da će u starosti zavisiti od tuđe njege (52 posto).

Stručnjaci strah od američkog predsjednika ne smatraju pretjeranim.

“On u velikoj mjeri na međunarodnom planu zadužan za nesigurnost i destabilizaciju”, smatra politolog Manfred Šmit sa univerziteta u Hajdelbergu.

1 Komentar na "Njemci se više plaše Trampa nego terorizma"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend