Planeta

Njujork tajms: Izrael stoji iza ubistva arhitekte iranskog nuklearnog programa

Izrael je odgovoran za ubistvo glavnog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha, objavio je Njujork tajms pozivajući se na tri neimenovana obavještajna zvaničnika.

Taj izvještaj je objavljen pošto je nekoliko iranskih funkcionera okrivilo Izrael za njegovo ubistvo.

List navodi da nije jasno da li je Vašington unaprijed znao za napad, ali podsjeća da Izrael i SAD blisko sarađuju u odnosu prema Iranu.

Neimenovani izraelski zvaničnik izjavio je za izraelski javni servis Kan da će „bez Fahrizadei Iranu biti vrlo teško da napreduje u svom vojnom (nuklearnom) programu“.

Iako je Iran zamrznuo razvoj nuklearnog programa u sklopu sporazuma sa velikim silama 2015. godine, Izrael je rekao da je Fahrizadi tajno nastavio da radi na tome i da je bio ključna ličnost u nastojanjima Irana da se naoruža atomskom bombom.

Ubistvo Fahrizadija je najnovije u nizu ubistava nuklearnih naučnika u Iranu u proteklim godinama za koja ta zemlja optužuje Izrael.

Izraelska TV je objavila da je napad bio mnogo složeniji od bilo kog ranijeg takvog incidenta.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je jednom za Fahrizadija rekao da je otac iranskog nuklernog programa.

Izrael je odbio da komentariše ubistvo tog naučnika, a TV Kanal 12 je ocijenio da on nije bio samo otac iranskog programa nuklearnog oružja već čovjek koji je odlučio da isporuči bombu ajatolasima.

On je takođe bio ekspert za balističke rakete, navedeno je u tom izvještaju.

Izraelski novinar Josi Melman, ekspert za obavještajnu službu Mosad objavio je na Tviteru da je ubistvo veliki psihološki i profesionalni udarac za Iran, a predsjednik SAD Donald Tramp je to retvitovao.

Njujork tajms je ranije ovog mjeseca objavio da je drugi čovjek Al Kaide, Abu Muhamed al Masri, ubijen u Teheranu i da su ga ubila dva izraelska operativca na motociklu po nalogu Vašingtona.

Al Masri je zajedno sa ćerkom Miriam, udovicom sina Osame bin Ladena Hamzem ubijen u avgustu, objavio je Tajms, pozivajući se na obavještajne izvore.

Iran je rekao da je izvještaj zasnovan na netačnim informacijama i porekao da prisustvo bilo kog člana Al Kaide u toj zemlji.

Izraelski TV kanal 12 je javio da je Agencija za atomsku energiju godinama namjeravala da se sastane sa ubijenim naučnikom i da ga pita o njegovim aktivnostima ali da Teheran to nije dozvolio.

Isti kanal je javio da je Fahrizadi bio jedan od najčuvanijih ljudi u Iranu i stalno okružen tjelohraniteljima.

Izraelska vojska uprkos iranskim prijetnjma o odmazdi nije pojačala pripravnost poslije ubista, navode lokalni mediji.

Send this to a friend