Planeta

Nova pravila za trudnice koje idu u Ameriku samo da bi se porodile

Američka administracija objaviće nova vizne restrikcije sa ciljem ograničenja “porođajnog turizma”, po kojem žene dolaze da se porode u SAD kako bi im djeca imala američki pasoš, prenosi AP.

Tražioci viza za koje službenici u konzulatima procjene da dolaze u SAD primarno da bi se porodile, sada će biti tretirani kao ostali stranci koji dolaze u Ameriku na medicinske tretmane, navodi se u smjernicama Stejt departmenta koji je poslat u srijedu i u koje je uvid imao AP.

Tražioci viza će morati da dokažu da dolaze na medicinski tretman i da imaju novac da to plate.

Stejt department planira da pravila objavi danas, a biće od sjutra na snazi, potvrdila su za AP dva zvaničnika koja su insistirala na anonimnosti.

Službenici u konzulatu neće imati pravo da traže informaciju, tokom intervjua, dokaz da li je žena trudna ili tek namjerava da zatrudni, ali moraju da procijene da li će u trenutku porođaja doći u SAD.

Porođajni turizam je lukrativni posao i u SAD i u inostranstvu, a američke kompanije se reklamiraju i naplaćuju do 80.000 dolara da olakšaju tu praksu, a u troškove su uključeni hotelski troškovi i medicinska briga.

Veliki broj žena iz Rusije i Kine odlazi da se porodi u SAD, ali nema tačnih podataka o kom se broju radi.

Centar za naučno proučavanje imigacija, koji se zalaže za stroža pravila, procjenjuje da se u 2012. godini u SAD porodilo oko 36.000 strankinja, koje su potom napustile Sjedinjene Države.

Send this to a friend