Planeta

Novi izvještaj pokazuje veličinu ruske operacije u SAD: Milioni šerova i lajkova

Novi izvještaj o ruskoj kampanji dezinformacija tokom predsjedničkih izbora u SAD, pripremljen za Senat, pokazuje veličinu te operacije piše “Vašington post”.

Izvještaj, čiji je nacrt dobio “Vašington post”, prvi je koji se zasniva na istraživanju miliona postova koje su vodeće tehnološke firme dale Odboru Senata za obavještajne poslove.

Taj izvještaj konstatuje da su u ruskoj kampanji dezinformisanja 2016. godine sve glavne platforme društvenih medija korišćene za postavljanje tekstova, slika i video-snimaka prilagođenih interesovanjima američkih birača tako da bi se pomoglo da Donald Tramp bude izabran za predsjednika, a “još vrjednije su radili da ga podrže pošto je došao na položaj”, piše list.

Odbor Senata kojem je predat izvještaj, još nije rekao da li podržava te nalaze, a planira da ga objavi tokom ove nedjelje.

“Fejsbuk”, “Gugl” i “Tviter” su prošle godine otkrili da su identifikovali rusko miješanje na svojim sajtovima.

Izvještaj prati porijeklo ruskih operacija za onlajn uticaj još od ruske unutrašnje politike 2009. godine i kaže da su se ambicije prebacile na američku politiku već 2013. preko Tvitera. Od “tvitova” koje su kompanije dale Senatu, 57 odsto je na ruskom jeziku, a ostalo na engleskom i drugim jezicima.

Napori za manipulaciju Amerikanaca naglo su porasli 2014. i narednih godina, kako su timovi operativaca širili aktivnost na više platformi i korisničkih naloga, kako bi ciljali na veće djelove glasača Sjedinjenih Država po geografiji, političkim interesovanjima, rasi, religiji i drugim faktorima. Rusi su počeli na “Tviteru”, zatim su dodali “Jutjub” i “Instagram”, prije no što su konačno uveli i rad na “Fejsbuku”, navodi se u izvještaju.

“Fejsbuk” je za njih bio posebno efikasan u ciljanom usmjeravanju konzervativaca i Afro-Amerikanaca, zaključuje se u izvještaju.

Na 20 najpopularnijih takvih stranica generisalo se 39 miliona “lajkova”, 31 milion “šerovanja”, 5,4 miliona “reakcija” i 3,4 miliona komentara. Zvaničnici “Fejsbuka” su rekli Kongresu da je ruska kampanja stigla do 126 miliona ljudi na “Fejsbuku” i još 20 miliona na “Instagramu”.

U izvještaju se izražava i načelna zabrinutost zbog opšteg rizika od društvenih medija po politički diskurs unutar država i između njih, uz upozorenje da su kompanije koje su nekada smatrane sredstvom oslobođenja, sada prijetnja demokratiji – piše list.

“Društveni mediji su postali prirodna infrastruktura za razmjenu svega – od kolektivnih žalbi i koordinacije građanskog angažmana, do kompjuterskog sredstva za društvenu kontrolu, kojim manipulišu vješti politički konsultanti, i koje je dostupno političarima i u demokratijama, i u diktaturama”, piše u izvještaju, prenio je “Vašington post”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Putnik
Gost
Putnik

Bolje bi bilo Rusima da se pozabave sopsrvenom bijedom i kako im zivi obicni narod,nego sto se mijesaju na sve strane.

FreeMN
Gost
FreeMN

…a dje bre, Putler ima planove za rusiju i cijeli svijet dok mu narod skapava od gledi….uzas!

Realista
Gost
Realista

Koliko plitak komentar, putnice moj crni. Rusija je jednia drzava u svijetu koja je u novijoj istoriji prosirila svoje granice. Sankcije od Evrope nijesu ni osjetili ne go su oni njima produzili sankcije posto su podstakli svoju proizvodnju. Vojno su jaci nego ikad’, a to se po ulaganju u vojsku. To ce biti prva drzava koja ce izbaciti dolar iz… Više »

Send this to a friend