Planeta Velike reforme princa bin Salmana

Novi zakon u Arabiji dozvoljava ženama da se razvedu i putuju same

Saudijska Arabija objavila je novi zakon po kome žene u toj zemlji sada mogu da putuju u inostranstvo samostalno, bez muške pratnje ili dozvole.

Izdate su i najnovije uredbe koje ženama omogućavaju da registruju brak, da se razvedu i registruju rođenje djeteta i izdaju mu zvanična službena dokumenta, a propisano je i da otac ili majka mogu da budu zakonski staratelji djece, prenosi AP.

Nova pravila, koja je odobrio kralj Salman, dozvoljavaju ženama starosti 21 i više godina da putuju u inostranstvo bez prethodne saglasnosti i da same vade dokumenta.

Za sada nije jasno da li će nova pravila odmah stupiti na snagu.

Princ Mohammed bin Salman najavio je velike reforme 2016. godine, a već je ukinuo zabranu ženama da voze automobil i polažu vozački ispit, kao i da posjećuju sportske utakmice, pozorišta i bioskope.

18

avatar
1000
10
8
0
 
10
SkaljarinNk67ShadeBokAladin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Shade
Gost
Shade

Iha, sto ce sad da cine po inostranstvu, kad probaju sve ono sto kuci ne smiju

Bok
Gost
Bok

Još da maknu ove burke pa da počnu da liče na ljude

Aldijana
Gost
Aldijana

Bravo. Prelijepa vijest

Kiki
Gost
Kiki

Koliko ja znam, ograničavanje nečije slobode kretanja je definicija ropstva. Tako da ovaj zakon nije nikakva reforma nego čisto ukidanje robovlasničkog odnosa

Vasko
Gost
Vasko

E sad su ga najebali, dakle i njima ce kicma da pukne od zena.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bošnjaci na aparatima

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Bravo.

Savo
Gost
Savo

Bolje i kod nas da je tako nego sto se cudo radi. Za lopovluk ode ruka za drogu i alkohol glava. Ma mi bi bili sakata nacija da imamo njihove zakone.

Dele
Gost
Dele

Da li si ti normalan? Ako voliš toliko šerijat idi fino tamo dje se on praktikuje, nego bi bio ubijen prvi dan.

Nk67
Gost
Nk67

Bolje i kod nas da žene nemaju pravo na pasoš i starateljstvo nad djecom?

Skaljarin
Gost
Skaljarin

Taj zakon kojeg se oni drze je cisto licemjerstvo koje se obija o ledjima naroda

Realno
Gost
Realno

Arapi su sasvim ok, samo kasne stotinak godina. Ovo, što oni sada dopuštaju, sada nam izgleda smiješno, a manje-više isto je bilo i kod nas do prije stotinak godina. I u čitavoj Evropi.

Rogi
Gost
Rogi

Kod nas su zene previse emancipovane svaki dan cujem za neki razvod i ostavljanje djece ocu.Dapace one hoce da zive punim plucima.J.. majku Zadruga,Farma,familija Cecina i sl.
Tako da malo ovog serijatskog prava ne bi bilo na odmet.

Leo
Gost
Leo

Eto tebi šerijat ako ga toliko voliš, ostavi druge na miru

Milan
Gost
Milan

Pazi što pričaš. Zadrugu, parove gledaju i muškarci isto. Drugo, većinu razvoda iniciraju muškarci. Treće, većinom očevi ostave djecu majci nego suprotno. Cecu slušaju muškarci isto. Šerijat je zlo koje se kosi sa svim ljudskim pravilima. Svak ima pravo da sluša i gleda šta hoće, ali niko nema pravo da drugoj osobi ograničava slobodu kretanja ili negira pravo na obrazovanje.

Ljakse
Gost
Ljakse

A kakvi su muškarci onda?

Aladin
Gost
Aladin

Rogi, izvini što moram da te razočaram ali gledanje parova i zadruga nema nikakve veze sa osnovnim ljudskim pravima. Pogotovo ako uzmemo u obzir da sve to što si nabrojao rade i muškarci sasvim redovno. A ti ne znaš očigledno ni šta je emancipacija

Nk67
Gost
Nk67

A kad se muškarci razvode, ostavljaju djecu majci, ne plaćaju alimentaciju, kockaju, kladioničare, varaju, isto gledaju parove, zadruge, farme to je okej?

Send this to a friend