Planeta Drama na svjetskoj turneji

Novinar bio u pratnji iranskog ministra, pa pobjegao i tražio azil u Švedskoj

Muhamed Zarif

Iranski novinar, koji je pratio diplomatsku turneju iranskog ministra vanjskih poslova Mohameda Džavada Zarifa po nordijskim zemljama, napustio je delegaciju u Švedskoj i zatražio dozvolu boravka, objavile su u utorak švedske vlasti.

Švedska kancelarija za migracije potvrdila je da je primljen zahtjev 21. avgusta od Amira-Tohida Fazela, političkog novinara iranske ultrakonzervativne agencije Moj.

Taj novinar je objavio popis iranskih zvaničnika koji navodno imaju dvojno državljanstvo sa zemljama koje iranska vlada smatra neprijateljskim.

Iran ne priznaje dvojno državljanstvo i uskraćuje konzularnu zaštitu osobama sa dvojim državljanstvom.

“Iranska vlada je službeno najavila da će me tužiti”, rekao je Amir-Tohid Fazel na švedskoj državnoj televiziji.

On je putovao sa delegacijom ministra vanjskih poslova u sklopu međunarodne turneje po Finskoj, Švedskoj i Norveškoj. Za SVT je ispričao da ga je 20. avgusta, dok se nalazio u Švedskoj, putem interneta kontaktirao kolega i rekao mu da su četiri policajca u civilu došla u novinsku agenciju sa nalogom za hapšenje.

Dan kasnije novinar je uspio da se udalji od delegacije iako je 48 osoba čuvalo Zarifa.

Fazel je izbjegao da iznese svoje stajalište o iranskoj politici.

“Ultrakonzervativan dnevni list Keyhan me povezuje s reformistima, dok me Iran, službeni dnevni list iranske vlade smatra sastavnim dijelom fundamentalista”, rekao je.

Zarif je krenuo na svjetsku diplomatsku turneju 17. avgusta u Kuvajt, pa u nordijske zemlje, nakon kojih odlazi u Francusku.

Iran se nalazi na 170. mjestu (od 180 zemalja) na svjetskom popisu slobode štampe za 2019. koji su izradili Novinari bez granica.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
awetinja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
awetinja
Gost
awetinja

Nikako da ukapiram, je li tamo glavni preśednik ili onaj njihov pop?????

Send this to a friend