Planeta

Objavljene poruke koje je Kašogi slao prije smrti: Neka nam Bog pomogne

Kašogi

Procurile su poruke koje je ubijeni saudijski novinar Džamal Kašogi razmjenjivao preko Vocapa sa aktivistom iz Montreala Omarom Abdulazizom.

Među porukama koje je objavio CNN nalaze se i audio-zapisi, fotografije i snimci. Iz poruka se jasno zaključuje da je Kašogija brinuo uspon saudijskog princa Muhameda bin Salmana. Nazivao ga je “zverju koja će proždirati sve na svom putu, čak i one koji ga podržavaju”.

https://twitter.com/MazMHussain/status/1069324107911704576

“Što više žrtava pojede, to će biti nezasitniji”, piše Kašogi u jednoj od poruka koju je poslao u maju.

“Ne bih se čudio da njegova opsesija dostigne i one koji navijaju za njega”, dodao je.

Razmjena poruka otkrila je i da je dvojac Kašogi-Abdulaziz planirao da pokrene onlajn akciju okupljanja omladine koja bi javno prozivali saudijske vlasti.

Planirali su da stvore “vojsku mladih” koja bi se usprotivila saudijskom režimu. Međutim, kada je u avgustu posumnjao da ga saudijske vlasti prate i prisluškuju, Kašogi je odustao od te ideje.

Kašogi i Abdulaziz, takođe veliki protivnik saudijskog režima, razmijenili su u razdoblju od oktobra 2017. do avgusta 2018. godine preko 400 poruka.

Upravo je Abdulaziz u avgustu upozorio Kašogija da sumnja da saudijske vlasti prate njihovu prepisku, na što mu je Kašogi napisao: “Neka nam bog pomogne”. Dva mjeseca kasnije bio je mrtav.

Kašogi koji je pobjegao iz Saudijske Arabije u SAD 2017. godine, ubijen je 2. oktobra u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu kada je otišao po dokumenta za vjenčanje. Prema turskom tužilaštvu, on je zadavljen i zatim raskomadan.

Ankara navodi da je tu operaciju izvelo 15 osoba koje je poslala Saudijska Arabija koji su odmah poslije zločina napustili Tursku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goran
Gost
Goran

Vocap je nepouzdan ovih dana

Send this to a friend