Planeta

Objavljeni dnevnici: Japanskom caru bilo loše zbog rata, želio da umre

Japanski car Hirohito, koji je bio vrhovni vođa u vrijeme Drugog svjetskog rata, posljednjih godina života je smatrao da ‘nema smisla živjeti’, pokazuju nedavno objavljeni dnevnici, koje je pisao viši dvorski službenik Šinobu Kobajaši.

Foto; Twitter

Hirohito je strahovao da nastavlja privlačiti osjećaj kolektivne krivice na svoju zemlju zbog upletenosti u Drugi svjetski rat. Bilo mu je loše od Rata na Pacifiku.

“Nema smisla da živim duže ako moram da smanjim radne sate. To bi samo povećalo šanse da vidim ili čujem nešto oko čega ću brinuti”, navodi se u zapisu dnevnika iz 1987. Odlomke dnevnika objavila je novinska agencija Kjodo, piše Guardian.

Hirohito je umro dvije godine kasnije sa 87 godina, nakon 62 godine na tronu. Njegov komentar odnosi se na pokušaje Uprave japanskog carskog dvora koji je htio da mu smanji obaveze kada je ostarao, posebno nakon smrti njegovog brata princa Takamacua.

“Doživio sam smrti svog brata i rođaka i govorili su mi da sam odgovoran za rat”, rekao je Hirohito.

Kobajaši je pokušao na neki način da utješi cara.

“Uzevši u obzir to kako je zemlja danas razvijena i kako se razvila u poslijeratnoj obnovi, to je samo jedna stranica u istoriji. Ne morate brinuti ni za šta’, rekao mu je Kobajaši, dodaje se u dnevniku.

Foto; Twitter

Ocjenjivanje Hirohitove upletenosti u Drugi svjetski rat u Japanu je izuzetno osjetljiva tema. Neki smatraju da je odgovoran za ulogu Japana u Ratu na Pacifiku, a drugi da nije imao nikakvog uticaja na ratnu vladu.

Nedavno objavljeni dokumenti sugeriršu da je Hirohito podržavao napad na Pearl Harbor. U dopisu pomoćnika tadašnjeg premijera Hidekija Todžoa, Todžo je rekao da se Hirohito činio ‘smiren i nimalo potresen’ kad su ga obavijestili o tome nekoliko sati prije napada 7. decembra 1941.

Neki drugi izvori govore da je Hirohito ranije upozoravao da će napad na Ameriku biti autodestruktivan.

Uprkos nastojanjima da se Hirohitu sudi kao ratnom zločincu, američke vlasti su mu dopustile da ostane na funkciji, smatrajući da će biti korisniji kao simbol ujedinjenja kad je Japan, nakon rata, uveo demokratiju.

Zapisi iz dnevnika objavljeni su nakon što je odlučeno da će Hirohitov sin, car Akihito, postati prvi japanski monarh koji je abdicirao u posljednjih 200 godina. Akihito je postao jako popularan nakon što je naslijedio oca, koristeći svoj položaj za promociju pomirenja sa nekadašnjim žrtvama japanske agresije u ratu. Ranije ovog mjeseca on je izrazio ‘duboko žaljenje’ zbog uloge koju je Japan imao u Drugom svjetskom ratu.

Konzervativni japanski premijer Šinzo Abe želi da izmijeni ‘pacifistički’ ustav iz 1945, prema kom poraženi Japan ne smije imati vojsku i ne smije koristiti silu kao način rješavanja međunarodnih sporova.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend