Planeta

Odaziv na rano glasanje u SAD-u veći nego 2016. godine, do nedjelje glasalo 59 miliona birača

Bajden i Tramp

Rano i dopisno glasanje za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 3. novembra već je premašilo nivo zabilježen prije četiri godine, pokazuje nezavisno istraživanje čiji rezultati su objavljeni u nedjelju.

US Election Project, institut osnovan pri Univerzitetu na Floridi, objavio je devet dana prije izbora da je do nedjelje glasalo 59 miliona birača, javlja AFP.

Godine 2016. rano je glasalo 57 miliona birača, lično ili putem pošte, objavila je mrežna stranica US Election Assistance Commissiona.

Milioni Amerikanaca glasali su ranije zabrinuti zbog nastavka pandemije koronavirusa ili motivirani suparništvom republikanskog predsjednika Donalda Trampa i bivšeg demokratskog potpredsjednika Džoa Bajdena.

Za sada demokrate, koje su ove godine uveliko poticali rano glasanje, prednjače u odzivu, ali još nije poznato hoće li to uticati na konačan ishod izbora.

Reuters navodi da se američki zvaničnici zaduženi za provođenje izbora suočavaju ove godine s nizom izazova, s obzirom na to da je povećano nepoverenje javnosti u rezultate izbora.

Agencija podsjeća da su najviši zvaničnici iz sektora sigurnosti SAD-a prošle sedmice upozorili da Rusija i Iran upadaju u američki izborni sistem.

Posljednja ankteta Reutersa i Ipsosa pokazuje da na nacionalnom nivou Džo Bajden vodi ispred Donalda Trampa sa osam procenata, 51:43 posto.

Anketa je obuhvatila 2.649 ispitanika, među kojima 1.039 pristalica Trampa i 1.153 Bajdena.

Send this to a friend