Planeta

Oko čega su zaratili Tramp i Bolton

Džon Bolton, jedan od najbližih Trampovih saradnika juče je iznenada dobio otkaz. Prema saznanjima Si-En-Ena, kap koja je prelila čašu bila je Tramova odluka da primi lidere talibana u Kemp Dejvid, čemu se Bolton oštro protivio. Zapravo Bolton se protivio i samim razgovorima sa talibanima, ali posebno da se oni održe na američkom tlu. To, međutim, nije bila jedina tačka oko koje su se sporili dojučerašnjih saradnici.

Iran

Bolton je 2015. godine u “Njujork tajmsu” napisao da bi SAD trebalo da bombarduju Iran, jer “Iran neće pregovarati o svom nuklearnom programu”. Upravo je to Iran i učinio iste godine pregovarajući o nuklearnom sporazumu sa Obaminom administracijom i drugim svjetskim silama.

Nije bilo iznenađujuće da je Tramp 8. maja 2018. godine objavio da se povlači iz iranskog nuklearnog sporazuma koji je postignut 2015. godine, s obzirom da je Bolton bio na mjestu savjetnika za nacionalnu bezbjednost. Dok je Bolton stajao pored njega, Tramp je izjavio: “Činjenica je da je ovo bio užasan jednostrani dogovor koji nikada nije trebalo da bude postignut”.

Ali posljednjih mjeseci Tramp je uputio niz pomirljivih gestova prema Iranu. Nakon što su Iranci u junu oborili američku bespilotnu letjelicu u Persijskom zalivu, Tramp je odobrio vazdušni napad na iranske rakete i radara, ali ga je onda iznenada prekinuo operaciju.

Tramp je nedavno rekao da će razgovarati s Irancima “bez preduslova”. To je išlo protiv svega za šta se Bolton zalagao, jer se dugo zagovarao promjenu režima u Iranu.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Zarif rekao je novinarima u Njujorku 18. jula 2019. godine da će Iran u zamjenu za ukidanje sankcija UN-a omogućiti međunarodnim inspektorima više mogućnosti da provjere iranski nuklearni program.

Otprilike u isto vrijeme kada je Zarif dao svoju ponudu, bivši predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je “Njujork tajmsu”: “Tramp je čovjek od akcije. On je biznismen i samim tim je sposoban da izračuna troškove i koristi i donese odluku. Mi mu kažemo, izračunajmo dugoročne koristi i troškove naše dvije nacije i ne budimo kratkovidni”.

Čini se da Tramp sada traži otvaranje ka Irancima, a Bolton bi tu sigurno predstavljao prepreku.

Sjeverna Koreja

Jedna od najspornijih tema na relaciji Tramp – Bolton je Sjeverna Koreja.

Dva mjeseca prije sastanka sa Trampom u Singapuru u junu 2018. godine, sjevernokorejski diktator Kim Džong Un izjavio je da suspenduje nuklearno oružje i raketne probe. Međutim, činilo se da Bolton namerava da sabotira bilo kakav sporazum sa Sjevernom Korejom.

Mjesec dana prije nego što je počeo da radi u Bijeloj kući, Bolton je napisao članak za “Vol strit žurnal” u kojem je iznio navodne pravne argumente za preventivni rat protiv Sjeverne Koreje. To bi bilo ponavljanje invazije na Irak 2003. godine, čiji je Bolton i dalje glasni zagovornik.

Nekoliko nedjelja nakon što je preuzeo funkciju savetnika za nacionalnu bezbjednost, Bolton je javno rekao da administracija razmišlja o „libijskom modelu“ za Sjevernu Koreju.

To se odnosi na libijskog diktatora Muamera Gadafija, koji je pristao da napusti svoj program oružja za masovno uništenje početkom 2000-ih u zamjenu za ukidanje teških sankcija koje su tada bile na snazi protiv njegovog režima. Nekoliko godina kasnije, 2011. godine, pobunjenici podržani od strane SAD srušili su njegov režim, a sam Gadafi je ubijen.

Za Kima je „libijski model“ bio znak za promjenu režima. Kim nema namjeru da završi kao Gadafi, a zadržavanje nuklearnog naoružanja bilo je ključno za njegov plan da ostane na vlasti u nedogled.

Prva potpredsjednica sjevernokorejske vlade Kim Kie-Gvan rekla je o Boltonu: “Mi ne krijemo svoj osjećaj odbojnosti prema njemu.”

Sara Sanders, tadašnja sekretarka Bijele kuće, brzo se distancirala od “libisjkog modela” rekavši: “Nisam upoznata da je to model koji koristimo”.

U februaru, Tramp se ponovo sreo sa Kim Džong Unom Hanoju, u glavnom gradu Vijetnama, ali predsjednik SAD napustio je samit ranije nego što je planirano. Tri mjeseca nakon neuspjelih pregovora u Hanoju, Sjevernokorejci lansirali su balističke rakete kratkog dometa.

Na konferenciji za štampu u Japanu krajem maja 2019. godine, Tramp se suprotstavio Boltonu, koji je prethodno rekao novinarima da su ta lansiranja u suprotnosti sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN. Tramp je rekao da ge ne brinu lansiranja.

Kad se Tramp po treći put susreo sa Kim Džong Unom u demilitarizovanoj zoni između Sjeverne i Južne Koreje, uz njega su bili zet Džared Kušner i ćerka Ivanka Tramp. Bolton, koji je veći dio svoje profesionalne karijere proveo usredsrijeđen na pitanja kontrole naoružanja, otputovao je na ranije zakazani put… u Mongoliju.

Venecuela

Ranije ove godine Bolton je zagovarao državni udar u Venecueli protiv Nikolasa Madura. Pokušaj državnog udara opozicije, koji su SAD podržale, doživio je neuspjeh. Tramp je okrivio Boltona.

U maju, Tramp je rekao da je zapravo ograničio ratobornog Boltona.

“Ja sam taj koji smiruje njegov temperament, što je u redu. Imam Džona Boltona i imam ljude koji su malo više naklonjeni mirnim rješenjima od njega”, kazao je on.

S obzirom na količinu promjena u svom kabinetu, Tramp nije mogao odmah da se riješi Boltona, ali je počeo da razmišlja o drugim kandidatima za novog savjetnika za nacionalnu bezbjednost, tvdi bivši visoki zvaničnik Trampove administracije sa koji je Si-En-En razgovarao.

Prema njegovim riječima, Tramp se tokom posljednjih mjeseci sastao sa penzionisanim pukovnikom Daglasom Mekgregorom. Za razliku od Boltona, Mekgregor je ekstremni skeptik u vezi sa američkim vojnim intervencijama na širem Bliskom istoku i nastavaku rata u Avganistanu. Takođe, na “Foks njuzu” govorio je i o svom protivljenju bilo kakvoj vrsti sukoba sa Iranom. Naravno, samo zato što je Tramp razgovarao sa Mekgregorom, to ne znači da će mu nužno biti ponuđen posao.

Tramp je u utorak na Tviteru napisao da će do sljedeće nedjelje imenovati novog savjetnika za nacionalnu bezbjednost. To će biti četvrta osoba na toj poziciji.

Send this to a friend