Planeta

OPEC od 1. maja smanjuje proizvodnju nafte

Ilustracija

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici objavili su da su se dogovorili da će od 1. maja smanjiti proizvodnju sirove nafte za ukupno 9,7 miliona barela dnevno, prenosi Anadolija.

Smanjenje proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno će važiti do 30. juna ove godine, navodi se u saopštenju OPEC-a. Za naredni šestomjesečni period, od 1. jula do 31. decembra ove godine, ukupna dnevna proizvodnja biće umanjena za 7,7 miliona barela dnevno.

Iz OPEC-a ističu da će nakon toga uslijediti razdoblje prilagođavanja od 5,8 miliona barela dnevno u razdoblju od 16 mjeseci, od 1. januara 2021. do 30. aprila 2022. godine.

Moguće produženje

Članice organizacije, njih 23, poznate kao OPEC+, sniziće svoju pojedinačnu proizvodnju nafte na temelju njihovih izlaznih nivoa u oktobru 2018. godine, naglašava se u saopštenju.

Sadašnji sporazum će važiti do 30. aprila 2022. godine, uz analizu nakon koje će biti moguće produženje u decembru 2021.

Zemlje članice OPEC-a + će se sastati 10. juna ove godine na videokonferenciji kako bi utvrdile da li su potrebne daljnje akcije za uravnoteženje globalnog tržišta nafte.

Tramp: Sporazum o nafti će sačuvati radna mjesta u SAD

Američki predsjednik Donald Tramp pohvalio je danas sporazum vodećih svjetskih proizvođača nafte o smanjenju proizvodnje nafte na globalnom nivou i poručio da će se, zahvaljujući tome, sačuvati radna mjesta u energetskoj industriji u SAD.

“Ovo će spasiti stotine hiljada radnih mjesta u oblasti energetike u SAD”, rekao je Tramp.

On je istakao da je zahvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i saudijskom kralju Salmanu na postizanju sporazuma i da im je čestitao, prenosi Reuters.

Send this to a friend