Planeta

Optuženi za šverc krava u Indiji osuđen na doživotni zatvor

Foto: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY

Sud u zapadnoj Indiji osudio je na doživotni zatvor muslimana optuženog za šverc stoke, navodeći da je krava sveta životinja i naglašavajući da kravlja baljega u kućama štiti od radioaktivnog zračenja, saopšteno je danas.

Krave su poštovane u većem dijelu Indije gdje vlasti posljednjih godina oštrije kažnjavaju klanje stoke, uz podršku hinduističkih nacionalističkih grupa.

Sud u Gudžaratu donio je presudu u slučaju čovjeka optuženog za krijumčarenje stoke zbog klanja, što je nezakonita praksa u toj indijskoj saveznoj državi.

„Svi problemi na svijetu biće riješeni onog dana kada više ni kap kravlje krvi neće pasti na zemlju“, rekao je sudija tokom izricanja presude i dodao da je navodno nauka dokazala da čak ni radioaktivno zračenje ne može da utiče na kuće napravljene od kravljeg baljege.

Hinduističke nacionalističke grupe vode kampanju u Indiji protiv klanja stoke. Posljednjih godina je zbog toga došlo do bankrota klanica u vlasništvu muslimana, kao i linč ljudi optuženih da su umiješani u klanje stoke.

Send this to a friend