Planeta

Osnivač ‘Čuvara zakletve’ osuđen na 18 godina zbog napada na američki Kongres

Kongres SAD-a
Kongres SAD-a

Vođa krajnje desničarske organizacije Stewart Rhodes osuđen je na 18 godina zatvora zbog uloge u napadu na zgradu američkog Kongresa 6. januara 2021. godine.

Rhodes, osnivač “Oath Keepersa” (Čuvari zakletve), osuđen je zbog optužbi za pobunjeničku zavjeru i druge zločine.

Rhodes je tog 6. januara ostao ispred zgrade Capitola, ali je koordinisao sa pripadnicima policije koji su upali u zgradu.

Ovo je do sada najduža izrečena kazna za pobunu na Capitolu. Tužioci su tražili 25 godina.

Rhodes je takođe osuđen prošle godine za ometanje službenog postupka i miješanje u dokumente ili postupke.

Na saslušanju je vođa policije pokazao malo kajanja, tvrdeći da je politički zatvorenik i insistirajući na tome da su “Oath Keepers” namjeravali samo da zaštite druge demonstrante.

Sudija Amit Mehta odbacio je te tvrdnje i izrazio zabrinutost zbog Rhodesove nasilne retorike, uključujući prijetnju da će objesiti bivšu predsjedavajuću Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

“Jasno je da ste gospodine Rhodes decenijama željeli da demokratija ove zemlje preraste u nasilje”, rekao je Mehta.

Rhodes je započeo kampanju za odbacivanje rezultata izbora dva dana nakon glasanja u novembru 2020., dok su se glasački listići još prebrojavali.

“Nećemo kroz ovo proći bez građanskog rata… Pripremite svoj um, tijelo, duh”, poručio je tada pristalicama.

Potom su on i druge pristalice potrošili hiljade dolara na oružje i opremu i spremili ih u hotelsku sobu u Virginiji neposredno prije 6. januara 2021.

Advokati odbrane tvrdili su da zaliha oružja nikada nije iskorišćena i da je policija imala isključivo odbrambenu misiju. Planiraju se žaliti na presudu.

Pobunjenička zavjera je malo korišćen zakon iz doba građanskog rata u SAD i nosi maksimalnu kaznu zatvora do 20 godina.

Rhodes je bivši vojni padobranac koji je postao advokat školovan na prestižnom američkom Yale univerzitetu. “Oath Keepers” je osnovao 2009. godine.

Više od hiljadu ljudi je optuženo za upad u zgradu Kongresa kojeg su izvršile pristalice tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa u neuspjelom pokušaju da spriječe potvrđivanje rezultata izbora. Oko 80 osoba je do sada osuđeno, dok je tokom i zbog posljedica od napada na Kongres preminulo pet osoba.

Send this to a friend