Planeta

Pakistan blokirao Wikipediju “zbog bogohuljenja”

Foto: AP

Pakistanske vlasti zabranile su popularnu internetsku enciklopediju Wikipediju jer nije uklonila ono što su nazvali bogohulnim sadržajem.

Pakistanska uprava za telekomunikacije (PTA) dala je Wikipediji rok od 48 sati, nakon čega je PTA u subotu, 4. februara, uvela zabranu ”zbog neuspjeha blokiranja ili uklanjanja svetogrdnog sadržaja”.

“Pružena je i prilika za saslušanje, međutim, platforma nije udovoljila zahtjevima uklanjanjem bogohulnog sadržaja niti se pojavila pred vlastima”, rekao je portparol vlasti.

Odluka je izazvala negodovanje i veliki broj ljudi osudio je potez na društvenim mrežama.

“Zabrana Wikipedije je nesrazmjerna, protivustavna i prilično smiješna”, rekao je aktivist za digitalna prava Usama Khilji za dpa.

Khilji je rekao da PTA nema ovlašćenja da nametne zabranu jer su relevantni zakoni bili na razmatranju u parlamentu.

“To će uticati na studente, akademsku zajednicu, zdravstveni sektor, istraživače i umanjiti povjerenje investitora u Pakistan zbog nesigurnosti i proizvoljnosti cenzure”, rekao je.

Rekao je da je Wikipedia platforma s mnoštvom izvora na kojoj svako s nalogom može uređivati članke s citatima, nešto što PTA takođe može učiniti ako je nešto suprotno činjenicama, što smatra nepoželjnim, umjesto da blokira cijelu platformu.

YouTube i druge stranice takođe su se suočavale s povremenim blokadama u Pakistanu zbog sadržaja koji se smatra bogohulnim, nemoralnim ili nepristojnim.

Platforma za razmjenu videa TikTok bila je zabranjena nekoliko puta jer u prošlosti nije moderirala sadržaj.

Slično tome, PTA je zabranio popularne aplikacije za upoznavanje, uključujući Tinder zbog sadržaja koji se smatra nemoralnim i nepristojnim, i aplikaciju za streaming Bigo zbog nemoralnog, opscenog i vulgarnog sadržaja.

Tags

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
MitarSvašta
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

Tako se to radi a ne ka mi pustamo srpsku vikipediju da laze ka pas!!

Svašta
Gost
Svašta

Biće slikali ženu bez marame na glavu 😂 Kakva smijurija od države.

Send this to a friend